Ministerie van Defensie


---


_________________________________________________________________
Nieuw onderkomen Koninklijke Marechaussee NA&A zaterdag officieel geopend

28-05-2003

De Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. F.M.D.L.S. Goedgedrag, en de Bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor C.N.J. Neisingh, verrichten zaterdag (31 mei) de officiële opening van het nieuwe gebouw van de Koninklijke Marechaussee op de Nederlandse Antillen. Het nieuwe brigadegebouw vormt de hoofdlocatie van de marechausseebrigade Caribisch Gebied. De belangrijkste taak van deze brigade is het uitoefenen van de politietaak voor de krijgsmacht.

De bouw van de brigade is anderhalf jaar geleden begonnen. Op 1 april 2003 werd de brigade overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Ondanks de circa 8000 kilometer afstand tot Nederland, beschouwt de Koninklijke Marechaussee de brigade Caribisch gebied als een reguliere brigade.

De belangrijkste objecten die tot het bewakingsgebied van de Koninklijke Marechaussee behoren zijn: de marinebasis Parera en de marinierskazernes Suffisant op Curaçao en Savaneta op Aruba. Daarnaast zijn er meerdere kleine militaire objecten zoals zendstations, oefenterreinen en de marinevliegbasis Hato-Militair. Naast een repressieve taak heeft de brigade ook een preventieve en serviceverlenende taak, speciaal naar de defensiegemeenschap. Hierbij moet gedacht worden aan het geven van voorlichting en het verlenen van assistentie of hulp bij bijvoorbeeld aanrijdingen waarbij defensiepersoneel betrokken is.

De Algemene Politiedienst wordt met name uitgevoerd op Curaçao en Aruba, waar de Neder-landse militairen en de militairen van de twee lokale militiekorpsen zijn gelegerd. Zonodig worden diensten verricht op de andere eilanden van de Antillen. Dat gebeurt in overleg met het Openbaar Ministerie. De marechaussees zijn tevens beëdigd Buitengewoon Agent van Politie voor de Nederlandse Antillen en Aruba.