STIVORO

'Geen subsidies meer voor rook-films'

'Geen subsidies meer voor rook-films'
Actie voor rookvrije films en mode op Wereld Niet Roken Dag

Wereld Niet Roken Dag (31 mei) staat dit jaar in het teken van rookvrije films en rookvrije mode. STIVORO, de Nederlandse Kankerbestrijding / Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), de Nederlandse Hartstichting, Astma Fonds en het Partnership Stop Met Roken, voeren als organisatoren van de Wereld Niet Roken Dag gezamenlijk actie om roken uit films te weren.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die hun idolen in films zien roken, zes keer zoveel kans hebben om rookverslaafd te worden. Het roken in films moet daarom ook in Nederland worden aangepakt, vinden de organisatoren van de Wereld Niet Roken Dag.

Brief naar staatssecretaris OC&W
De vijf genoemde organisaties hebben daarom een aantal initiatieven genomen om de strijd tegen tabak een nieuwe impuls te geven. Zo is een brief gestuurd naar de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, Medy van der Laan, waarin wordt gevraagd een extra voorwaarde te stellen aan het verstrekken van filmsubsidies. Deze voorwaarde is dat er niet gerookt mag worden in films voor publiek onder de 16 jaar. Ook zou roken als ongewenst gedrag in de kijkwijzer opgenomen kunnen worden. Daarnaast zijn Nederlandse filmproducenten benaderd met het verzoek om hun filmsterren op het witte doek niet te laten roken.

Rookvrije bioscopen
De organisatoren van de Wereld Niet Roken Dag hebben de Nederlandse bioscopen verzocht om de bioscoop in ieder geval op 31 mei tot rookvrije zone te verklaren. Ook is gevraagd om er op andere dagen voor te zorgen dat niet-rokers naar de film te kunnen, zonder dat zij sigarettenrook hoeven in te ademen. Dit is vooral van belang voor patiënten met chronische longaandoeningen. Deze mensen kunnen zoveel last hebben van sigarettenrook dat zij openbare gelegenheden als bioscopen en andere horeca mijden. Daarnaast kan passief roken leiden tot longkanker en hart- en vaatziekten.

Radioprogramma's en straatacties
Bij landelijke en regionale radiozenders is het verzoek neergelegd om op 31 mei muziek te draaien van artiesten en filmsterren die aan de gevolgen van roken zijn overleden. Op deze manier kunnen ook radiostations aandacht schenken aan Wereld Niet Roken Dag. Verder worden in de grote steden straatacties op touw gezet. Mensen die 'JA' krassen op een speciale kraskaart, winnen een super hip topje met een oranje gerberaprint. De gerberabloem is het nationale symbool voor niet-roken. De gerbera staat ook op speciale boomerangkaarten die worden verspreid via diverse uitgaansgelegenheden. Wie een digitale gerberakaart wil sturen, kan dit doen via de site www.wereldnietrokendag.nl.

Over de Wereld Niet Roken Dag
Deze acties zijn een initiatief van het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), STIVORO voor een rookvrije toekomst en het Partnership Stop Met Roken. Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden door verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten en diverse longaandoeningen. Van elke twee rokers zal er één overlijden als gevolg van roken. In Nederland rookt 70% van de mensen niet. Doel is om dit percentage in 2004 tot 72% te laten stijgen. Er is al jaren sprake van een licht stijgende lijn in het percentage niet-rokers.

///

Noot voor de redactie,