Korps: Friesland, plaats: Leeuwarden 26-05-2003 Nationaal kampioenschap politiehonden in Joure

Aanstaande zaterdag 31 mei wordt op het sportcomplex De Hege Simmerdyk in Joure de nationale kampioenswedstrijd voor gecertificeerde diensthonden gehouden. Onder de acht finalisten zijn twee Friese politiemensen, Eddy Tuinier uit Leeuwarden en Arno Zondervan uit het district Drachten. De derde Friese deelnemer is Gerrit Renselaar uit Opeinde, een particulier beveiliger.

Deze wedstrijd wordt voor de 51e keer gehouden. Het is het nationale kampioenschap voor gecertificeerde surveillancehonden en hun begeleiders. En dat zijn niet alleen politiemensen. Ook beveiligers van de luchtmacht, spoorwegpolitie en particuliere beveiligingsdiensten kunnen meedoen. Dit zijn vaak fulltimers, terwijl politiemensen het erbij moeten doen. Het is dan ook extra knap dat Tuinier en Zondervan via de selectiewedstrijden bij de laatste acht zijn gekomen. En ze zijn zeker niet kansloos. In de laatste selectiewedstrijd in Vlaardingen eindigden ze beide bij de eerste drie.

Voor Arno Zondervan is het de eerste keer. Voor 46-jarige Tuinier is het de tweede keer dat hij meedoet in de eindstrijd. In 1996 werd het kampioenschap ook in Fryslân gehouden, in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. Toen werd Tuinier tweede. Volgens hem zegt dat niets over zijn kansen nu: Dat was met een andere hond; dat is niet te vergelijken. En ik heb al enkele medefinalisten gezien. Daar zitten hele goeie bij. Sommigen kunnen de hele dag trainen; dat zijn fulltime hondengeleiders. Ik ben op de eerste plaats politieman en daarnaast hondengeleider. Vrijdag, de avond voor de wedstrijd, wordt ik nog ingezet bij Cambuur.

Surveillancehonden zijn belangrijk voor de politie Fryslân. Weliswaar is onze provincie één van de veiligste regios, maar er zijn tal van grote evenementen, vaak met veelvuldig gebruik van alcohol, waar de kans op openbare ordeverstoringen reëel aanwezig is. Een hond kan dan meer dan menig politieman. Vaak is de preventieve werking van het aanwezig zijn al voldoende. Daarnaast kan een diensthond een welkome aanvulling bij de opsporing zijn. Afgelopen week zijn in Fryslân zeker drie inbrekers op heterdaad opgepakt (mede) door de inzet van een surveillancehond. In Drachten sprong een woninginbreker dwars door een ruit bij het horen van de hond, in Sneek vond een diensthond een gevluchte inbreker en in Leeuwarden werd een auto-inbreker na zijn vlucht in een leegstaand pand gezocht en aangehouden.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door de Nederlandse Bond voor de Diensthond, in samenwerking met de luchtmachtbasis Leeuwarden en de regiopolitie Fryslân. De politie Fryslân is gastheer. De strijd vindt plaats op het sportcomplex van de SC Joure aan de Hoge Zomerdijk in Joure. Een thuiswedstrijd dus voor Eddy en Arno; de politie Fryslân traint hier elke week.

De wedstrijd begint s ochtends om 08.00 uur met de meer technische oefeningen, zoals revieren, bewaken, zoeken, voedsel weigeren, enzovoort. s Middags om 13.30 uur vindt het spectaculaire stellen met pakwerkers plaats. Het middaggedeelte speelt zich op het hoofdterrein af, voor de nieuwe grote tribune. De toegang is gratis.

Bureau Communicatie: 0900 8844