Ingezonden persbericht


Persbericht

Opnieuw spectaculair vliegtuigtransport van Aviodome naar AVIODROME:

Grote vliegtuigen rijden van Schiphol naar Lelystad

Lelystad, 27 mei 2003 - Zeven zware vrachtwagens zullen op zaterdag 31 mei een opzienbarend transport van Schiphol-oost naar de Luchthaven Lelystad verzorgen. Vier grote vliegtuigen worden vroeg in de ochtend over de weg van het 'oude' Schiphol naar het Nationaal Luchtvaart-Themapark AVIODROME op de 'nieuwe' luchthaven Lelystad vervoerd. Het transport wordt vanaf 06.00 uur op de Luchthaven Lelystad verwacht.

Twee passagiersvliegtuigen, een Dakota uit 1942 in historische KLM-kleuren en een naoorlogse De Havilland Dove in de kleuren van Martin's Air Charter (het latere Martinair), zullen op de vroege zaterdagochtend opvallende weggebruikers zijn. Hetzelfde geldt voor twee bijzondere straalvliegtuigen uit de Koude Oorlog: de Fokker S.14 'Machtrainer' (ook bekend als de 'Vliegende Plank') en de Russische MiG-21-straaljager. Deze MiG-21, in de kleuren van de voormalige Oostduitse luchtmacht, zal met gemonteerde vleugels worden vervoerd, en daarmee bijna zeven en een halve meter breed zijn. Het spectaculaire transport vindt plaats in twee konvooien, die bestaan uit diepladers van de Koninklijke Saan. Deze twee konvooien zullen op zaterdagochtend naar verwachting tussen 06.00 en 10.00 uur arriveren bij het nieuwe Nationaal Luchtvaart-Themapark AVIODROME, dat op de Luchthaven Lelystad in aanbouw is.

Het opvallende transport vindt plaats in het kader van de verhuizing van het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol, dat in januari van dit jaar haar deuren definitief sloot, naar de Luchthaven Lelystad. Bij Lelystad wordt in het najaar het nieuwe en imposante Nationaal Luchtvaart-Themapark AVIODROME geopend. Dit Luchtvaart-Themapark AVIODROME zal naast een groot luchtvaartmuseum ook een openluchtmuseum herbergen, waar diverse historische luchtvaartgebouwen, zoals Duitse en Engelse hangaars uit de Tweede Wereldoorlog en een replica op ware grootte van het luchthaven-stationsgebouw van Schiphol uit 1928, te zien zijn en gebruikt zullen worden. Meer informatie over het Nationaal Luchtvaart-Themapark AVIODROME is te vinden op www.aviodrome.nl of te krijgen via tel. 0320 289840.

Noot voor de (fotograferende en filmende) pers,