Nederlandse Vereniging van journalisten

22/5/2003 NVF
Debat "Fotografie: wapen of kunst?"

Foto: Piet den Blanken

Haïtiaanse gastarbeiders verrichten in de Dominicaanse Republiek seizoenwerk in de landbouw en de bouw. Deze dagloner (brasero) wast zich na een werkdag. Haïtiaanse seizoenwerkers in de suikerietoogst worden ondergebracht in zogenaamde barancones - barakken voor vrijgezelle mannen - deze bevinden zich in de Bateyes, de vroegere slavendorpen op de suikerrietplantages (mei 2001).

Fotografie: wapen of kunst? zo luidt het thema van een debat met journalisten en fotografen, dat dinsdag 3 juni a.s. plaatsvindt in de Grote Kerk in Breda. Het debat wordt gehouden naar aanleiding van de overzichts-tentoonstelling "Grensgevallen" van NVF-lid Piet den Blanken..

Den Blanken zal voordat het debat begint zijn werk en werkwijze toelichten. Daarna volgt er een inleiding over de hedendaagse ontwikkelingen binnen de autonome en documentaire fotografie door Rik Suermomdt, docent aan de academie St. Joost van de Hogeschool Brabant. Vervolgens zal aan de hand van stellingen gediscussieerd worden met het aanwezige publiek.
De stellingen worden verdedigd door: Louis Zaal, directeur van fotobureau Hollandse-Hoogte, Kadir van Lohuizen, fotojournalist en fotografe Giti Entezami.
Het debat wordt geleid door Remko van Broekhoven, docent Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.
Het debat begint om 20.00 uur; vanaf 19.30 uur is de Grote Kerk open. De tentoonstelling is te zien tot 15 juni 2003.