Katholieke Universiteit Nijmegen

ERP-systemen hebben veelal een negatief effect op de-bureaucratisering

Er worden miljoenen (dollars) geïnvesteerd in ICT; desondanks kan ICT leiden tot ongewenste bureaucratische effecten en daarmee tot aantasting van de gezochte, noodzakelijke verbetering van de slagvaardigheid van organisaties. Dat stelt drs. Govers in zijn promotie-onderzoek naar de effecten van ERP-systemen op de-bureaucratisering. Govers - beleidsmedewerker informatiemanagement - promoveert op 3 juni aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
Veel organisaties proberen met `Enterprise Resource Planning' (ERP) in hun informatiebehoeften te voorzien. Deze systemen brengen alle bedrijfsfuncties in één informatiesysteem onder. Daarnaast nemen de veranderingen waarmee organisaties geconfronteerd worden in aantal en frequentie toe. Heel wat organisaties hebben moeite om met deze dynamische omstandigheden om te gaan, omdat zij bureaucratisch georganiseerd zijn. Menig organisatie zet daarom (ook) een de-bureaucratiseringsproces in.

Uit het proefschrift van drs. Govers blijkt dat ERP-informatisering en de-bureaucratisering elkaar niet versterken. Bureaucratisering is juist een onvermijdelijk gevolg van ERP-informatisering die daardoor inboet aan zelfsturing. De consequentie hiervan is dat organisaties zichzelf minder slagvaardig maken. De promovendus behandelt in zijn proefschrift informatiseringsscenario's die dit voorkomen, waardoor de-bureaucratisering en informatisering elkaar wel kunnen versterken.

Mark Govers (Maastricht) is beleidsmedewerker informatiemanagement. Hij studeerde bedrijfswetenschappen met als specialisaties sociotechniek en bestuurlijke informatiekunde. E-mail: govers_m@cuci.nl en m.govers@uvt.nl

Met ERP-systemen op weg naar moderne bureaucratieën? Promotie drs. M. Govers, dinsdag 3 juni 2003, 15:30 uur. Katholieke Universiteit Nijmegen, Faculteit der Managementwetenschappen. Een recensie-exemplaar is te verkrijgen bij drs. Govers.

26-5-2003