Socialistische Partij

SP-actie bij UWV `voor meer overbodige luxe'

03-06-2003 * Onder het motto `Voor de Raad van Bestuur is niets ons te duur' voert de SP dinsdagochtend een ludieke actie bij het UWV-hoofdkantoor op Amsterdam-Sloterdijk. Onder aanvoering van Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter zullen actievoerders pleiten voor meer overbodige luxe, in reactie op de miljoenenverslindende verbouwing van splinternieuwe kantoorruimtes voor de Raad van Bestuur.

Aanleiding is de onthulling van het RTL4-programma 'Editie NL' dat de Raad van Bestuur haar splinternieuwe onderkomen voor 9 miljoen euro laat voorzien van kersenhouten plafonds en marmeren vloeren. Het UWV is het uitvoeringsorgaan dat onder meer belast is met het uitbetalen van alle werknemersverzekeringen. Het is voor 100% een overheidsorgaan en valt onder de directe verantwoordelijkheid van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aart Jan de Geus.

Voor mensen die werkloos worden en een werkloosheidsuitkering aanvragen, is momenteel de wachttijd 13 weken. Vorige week kwam in het nieuws dat de achterstand bij keuringen van WAO-ers is opgelopen tot ruim 70.000. "Maar de Raad van Bestuur zit in haar kersenhouten toren en beraadt zich blijkbaar vooral op de representativiteit," aldus SP-Kamerlid Piet de Ruiter. "Na gouden handdrukken willen de hoogste bazen nu blijkbaar ook gouden deurkrukken. En dat terwijl iedereen, inclusief mensen met een uitkering, er fors op achteruit gaat." Om de absurditeit aan te tonen staan de actievoeders voor de deur met teksten als 'Kersenhout? Waarom geen goud?' en 'Meer onnodige luxe!'.

Locatie: UWV-Kantoor in La Guardiaplaza bij de La Guardiaweg, Amsterdam-Sloterdijk. Datum en tijd: dinsdag 3 juni om 11.00 uur.