Persberichten - 03/06/2003

Umicore neemt de Precious Metals Group activiteiten van OMG over voor 643 miljoen

Persmededeling
Broekstraat 31 Rue du Marais
B-1000 Brussels, Belgium
www.umicore.com
Phone +32 2 227 70 63
Fax +32 2 227 79 03
e-mail info@umicore.com
BTW BE401 574 852
Bank 210-0053806-23 - TRB 85382
Registered Office: Broekstraat 31 Rue du Marais, B-1000 Brussels
n.v. Umicore s.a. Corporate Communication
03 juni 2003
Umicore neemt de Precious Metals Group activiteiten van OMG over voor ¤ 643 miljoen
OM Group ("OMG") uit Cleveland, Ohio, en Umicore hebben een definitieve overeenkomst bereikt betreffende de verkoop door OMG van haar Precious Metals Group ("PMG") aan Umicore. Hoewel de transactie nog de gebruikelijke goedkeuring van de bevoegde instanties moet krijgen, verwachten beide ondernemingen dat de transactie in de nabije toekomst afgesloten zal worden. Door deze overname wordt Umicore wereldwijd één van de grootste in de sector van de edele metalen en zet het bedrijf een belangrijke stap in haar strategie om haar activiteiten uit te breiden naar meer hoogtechnologische materialen.
PMG is een van de voornaamste producenten van autokatalysatoren ter wereld, met industriële vestigingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Het bedrijf is ook actief in de raffinage, recyclage en marketing van edele metalen. Verder produceert het een breed gamma van edelmetaalhoudende materialen met toegevoegde waarde, die onder meer worden gebruikt in de elektronica, de juweelfabricage, de glas-en farmaceutische industrie. Bovendien heeft PMG beduidend geïnvesteerd in de ontwikkeling van brandstofceltechnologie. PMG telt ongeveer 3.500 werknemers.
Deze overname past volledig in het streven van Umicore om materialen voor een beter leven ("materials for a better life") te produceren, gebaseerd op kerncompetenties in metallurgie en materialenkennis. De samenvoeging van PMG met de succesvolle activiteiten van Umicore op het vlak van raffinage en recyclage van edele metalen zal een aantal aanzienlijke voordelen meebrengen op korte en middellange termijn.
PMG haalde in 2002 een omzet van ongeveer ¤ 4,6 miljard, of ongeveer ¤ 550 miljoen als men de waarde van de edele metalen buiten beschouwing laat; zijn bedrijfsresultaat voor dezelfde periode bedroeg ¤ 83 miljoen1. De overeengekomen prijs voor de overname van PMG werd vastgelegd op ¤ 643 miljoen.

1. Over PMG
PMG werd door OMG in augustus 2001 van Degussa overgenomen en is gestructureerd in een aantal marktgerichte business units.

1 Op basis van boekhoudnormen die gediend hebben voor de opmaak van de rekeningen van OM Group (US GAAP) P e r s b e r i c h t - P a g i n a 2 - 03/06/2003 Broekstraat 31 Rue du Marais
B-1000 Brussels, Belgium
www.umicore.com
Phone +32 2 227 70 63
Fax +32 2 227 79 03
e-mail info@umicore.com
BTW BE401 574 852
Bank 210-0053806-23 - TRB 85382
Registered Office: Broekstraat 31 Rue du Marais, B-1000 Brussels
n.v. Umicore s.a.
Corporate Communication
Automotive catalysts :
PMG is een van de wereldleiders in de productie van autokatalysatoren. Het bekleedt meer bepaald een leiderspositie op de groeiende markt van katalysatoren voor dieselmotoren. Naast een sterke positie op de Europese markt is PMG in toenemende mate actief op de Noord-Amerikaanse markt. Autokatalysatoren dienen om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en stofdeeltjes uit inwendige verbrandingsmotoren drastisch te verlagen. Meer dan 90% van alle nieuwe personenauto's en lichte bedrijfswagens ter wereld zijn er reeds mee uitgerust. Elke katalysator bevat een fijn keramisch of metalen honingraatsubstraat bekleed met een dunne laag actieve chemicaliën en platinagroepmetalen die als katalysator dienst doen.
PMG streeft ernaar de prestaties van de katalysatoren te verhogen om te voldoen aan de alsmaar strengere milieureglementeringen en tegelijkertijd de kosten van de emissiecontrolesystemen zo laag mogelijk te maken door bijvoorbeeld het gehalte aan dure platinagroepmetalen te verminderen. PMG slaagt erin aan deze eis voor toenemend geavanceerde technologie tegemoet te komen door zijn zeer grote expertise en de nauwe samenwerking met zijn klanten waartoe de meeste grote autobouwers behoren.
De markt van autokatalysatoren groeit sneller dan de wereldwijde automarkt, onder impuls van de geleidelijke invoering van uitstootvoorschriften overal ter wereld, de toename van het aantal katalysatorblokken per voertuig en door de installatie van katalysatoren op alle categorieën voertuigen, ook meer en meer op zware dieselvrachtwagens.
Technical Materials, Jewellery & Electroplating, Precious Metals Chemistry : Steunend op een sinds lang verworven expertise in de raffinage en recyclage van edele metalen, heeft PMG een brede waaier van edelmetaalhoudende verbindingen en producten met toegevoegde waarde ontwikkeld. In vele van deze segmenten heeft het wereldwijd sterke posities veroverd dankzij zijn technologische kennis, nauwe interactie met en geografische nabijheid van de klanten. Deze afdelingen produceren een breed gamma materialen voor de juweelfabricage, de glas-, chemische en elektronica-industrieën en diverse andere industriële toepassingen. Organische en anorganische metaalverbindingen worden geproduceerd voor zowel verdere verwerking binnen de groep als voor chemische en farmaceutische katalysetoepassingen.
Al deze activiteiten zijn internationaal gericht en hebben industriële vestigingen in Brazilië, Duitsland, de VS, Thailand, Japan, Oostenrijk, Italië en Nederland. Fuel cells :
PMG heeft de voorbije jaren aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om de technologische grondslagen te leggen voor de fabricage van katalysatoren en componenten voor brandstofcellen, en wordt erkend als technologisch leider inzake Proton Exchange Membrane Fuel Cells (PEMFC). Metals Management :
De Metals Management unit zorgt voor de bevoorrading met edele metalen en de dienstverlening inzake risicobeheer van alle activiteiten van PMG. Bovendien levert Metals Management de metalen en diensten voor risicobeheer aan een ruim uitgebouwde industriële klantenkring. P e r s b e r i c h t - P a g i n a 3 - 03/06/2003 Broekstraat 31 Rue du Marais
B-1000 Brussels, Belgium
www.umicore.com
Phone +32 2 227 70 63
Fax +32 2 227 79 03
e-mail info@umicore.com
BTW BE401 574 852
Bank 210-0053806-23 - TRB 85382
Registered Office: Broekstraat 31 Rue du Marais, B-1000 Brussels
n.v. Umicore s.a.
Corporate Communication

2. Voordelen van de transactie
Globaal genomen zal Umicore met deze transactie een reeks aantrekkelijke activiteiten verwerven die sterk complementair zijn met haar bestaande activiteiten op het gebied van edele metalen en nieuwe materialen. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de strategie van Umicore om haar ontwikkeling te richten op sectoren waar het leidersposities op wereldvlak kan bekleden gebaseerd op technologische knowhow en nauwe interactie met de klanten, en om haar relatieve afhankelijkheid van de grondstoffencycli te verminderen.
De samenvoeging van de activiteiten van Umicore op het vlak van raffinage en recyclage van edele metalen met die van PMG op het gebied van raffinage, marketing en productie van hoogtechnologische materialen met toegevoegde waarde zullen Umicore wereldwijd een vooraanstaande rol toebedelen in de industrie van de edele metalen.
De verwachte voordelen van deze transactie op korte en middellange termijn zijn onder meer :
· Optimalisatie van de raffinage- en recyclageactiviteiten : Een optimaal gebruik van de raffinagecapaciteiten van edele metalen bij Umicore en PMG zal de procesefficiëntie verhogen en de kosten verlagen; dit zal de concurrentiepositie van Umicore versterken en de onderneming in staat stellen de dienstverleningsmogelijkheden aan haar klanten verder te verbeteren.

· Integratie van metaalmanagement en -marketing : Door PMG's succesvolle handelsactiviteit in edele metalen te ondersteunen met de extra productievolumes van de Umicore-fabriek in Hoboken en ook door de financiële soliditeit van Umicore, worden betere marges en verdere groei in deze activiteit beoogd. De verkoopsinspanningen van PMG zullen tevens voordeel kunnen halen uit het uitgebreide marketingnetwerk van Umicore met kantoren in meer dan 20 locaties over de hele wereld.

· Minder behoefte aan bedrijfskapitaal :
De optimalisering van de raffinageactiviteiten, een grotere procesefficiëntie en de bewezen discipline van Umicore inzake beheer van bedrijfskapitaal moeten leiden tot een beduidende verlaging van de behoefte aan bedrijfskapitaal in de samengevoegde activiteiten.
· Uitbouw van de technologieportefeuille :
Met PMG verwerft Umicore een uitgebreide technologieportefeuille en aanverwante intellectuele eigendomsrechten. PMG heeft ook verschillende projecten lopen in diverse fases van hun ontwikkeling (met brandstofcellen als meest opmerkelijke). In combinatie met de bestaande portefeuille van Umicore zal de groep zich hierdoor kunnen toespitsen op een aantal aantrekkelijke groeiplatforms.

· Getalenteerde managers :
Met zijn lange traditie van technologisch en operationeel leiderschap brengt PMG een grote groep getalenteerde mensen mee. De brede geografische aanwezigheid van PMG zal Umicore ook in staat stellen te putten uit een groter aanbod van managers met internationale ervaring. P e r s b e r i c h t - P a g i n a 4 - 03/06/2003 Broekstraat 31 Rue du Marais
B-1000 Brussels, Belgium
www.umicore.com
Phone +32 2 227 70 63
Fax +32 2 227 79 03
e-mail info@umicore.com
BTW BE401 574 852
Bank 210-0053806-23 - TRB 85382
Registered Office: Broekstraat 31 Rue du Marais, B-1000 Brussels
n.v. Umicore s.a.
Corporate Communication

3. Financiële aspecten
PMG realiseerde in 2002 een omzet van ¤ 4,6 miljard. In dit cijfer zijn ook de edele metalen begrepen, die ¤ 4,1 miljard vertegenwoordigen. De waarde van de edele metalen buiten beschouwing gelaten bedroeg de omzet ongeveer ¤ 550 miljoen in 2002.
Zoals gerapporteerd door OM Group werd in 2002 voor de overgenomen activiteiten een bedrijfsresultaat van ¤ 83 miljoen geboekt. Deze cijfers zijn gebaseerd op US GAAP. De overeengekomen prijs voor de overname bedraagt ¤ 643 miljoen, vrij van schulden en cash. Umicore zal pensioenverplichtingen van PMG overnemen die ongeveer ¤ 57 miljoen belopen. Het overnamebedrag van ¤ 643 miljoen zal volledig in cash worden betaald, waarbij een beroep gedaan zal worden op bankfinanciering door Fortis Bank. Na het afsluiten van de transactie is Umicore van plan een langetermijnfinanciering te bekomen door een beroep te doen zowel op de kapitaalmarkt als op leningen om zo haar kapitaalstructuur te optimaliseren. Umicore verwacht de volledige herfinancieringsoperatie binnen 9 tot 12 maanden rond te hebben.
4. Integratie
Umicore verwacht alle nodige goedkeuringen van de bevoegde instanties te verkrijgen en de transactie af te ronden tegen eind juli 2003.
Er werd een integratieplan opgesteld in overleg met het management van PMG. Dit plan is erop gericht de beoogde voordelen van de transactie snel te realiseren en daarbij de unieke troeven van PMG te vrijwaren.
Zodra de transactie een feit is, zullen Martin Hess en Pascal Reymondet, momenteel directieleden van PMG bevoegd voor respectievelijk de activiteit autokatalysatoren en de andere PMG-activiteiten, toetreden tot het Uitvoerend Comité van Umicore. De hoofdactiviteiten van PMG zullen in de rekeningen van Umicore gerapporteerd worden onder een apart bedrijfssegment, Precious Metal Products. Umicore zal tevens een segment Precious Metals Services rapporteren, bestaande uit haar huidige raffinage- en recyclageactiviteiten van edele metalen in Hoboken, het metaalmanagement van PMG en de raffinageactiviteiten van PMG.
Voor meer informatie, contacteer
n.v. Umicore s.a.
Pers: Dhr Eddy CORNELIS - Tel. +32 2 227 70 64 +32 475 84 00 94 - eddy.cornelis@umicore.com Investor Relations: Mevr Isabelle MICHOTTE - Tel. +32 2 227 71 47 - isabelle.michotte@umicore.com P e r s b e r i c h t - P a g i n a 5 - 03/06/2003 Broekstraat 31 Rue du Marais
B-1000 Brussels, Belgium
www.umicore.com
Phone +32 2 227 70 63
Fax +32 2 227 79 03
e-mail info@umicore.com
BTW BE401 574 852
Bank 210-0053806-23 - TRB 85382
Registered Office: Broekstraat 31 Rue du Marais, B-1000 Brussels
n.v. Umicore s.a.
Corporate Communication
PROFIIEL
Umicore is een internationale metaal- en materialengroep. Zijn activiteiten zijn voornamelijk geconcentreerd rond vier bedrijfssectoren: Nieuwe Materialen, Koper, Edele Metalen en Zink. Elke bedrijfssector is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waarvan ze weet dat haar expertise inzake materiaalkennis en metallurgie een verschil kan maken, of dat nu is in producten voor alledaags gebruik of in toepassingen die aan de spits staan van nieuwe, opwindende technologische ontwikkelingen. De allesoverheersende doelstelling van Umicore - duurzame waarde creëren - is gebaseerd op het streven om metalen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: 'materials for a better life'.
De Umicore Groep beschikt over industriële installaties op alle continenten en levert diensten aan een wereldwijd klantenbestand. In 2002 boekte hij een omzet van EUR 3,2 miljard en hij heeft op dit ogenblik ongeveer 9.000 mensen in dienst.

---
Bron: Umicore
Provider: Euronext Brussels