Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-06-2003
Politieberichten van 2/6 (13.00) t/m 3/6 (07.00)

Drachten: verloren medicijn
Vrijdag rond 17.00 uur is een vrouw (leeftijd onbekend) uit Drachten een medicijn verloren aan het Noorderend. Het gaat om een roze flesje van het merk Nitrolingual en is bestemd voor kortademige mensen. Het medicijn is absoluut niet geschikt voor kinderen.

Wijnjewoude: dodelijke aanrijding
Op maandag om 15.05 uur heeft er een aanrijding met dodelijke afloop plaatsgevonden op de N381 tussen Drachten en Wijnjewoude, bij het Koningsdiep. De 59-jarige Tine van der Leest uit Beilen reed vanuit de richting Oosterwolde richting Drachten en kwam door nog onbekende oorzaak op de linkerweghelft terecht. Vanuit de richting Drachten reed een vrachtwagen, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Wolvega. De vrachtwagen kwam frontaal in botsing met de op de verkeerde helft rijdende tegemoetkomende personenauto. De auto kwam in de nabijgelegen sloot terecht. De vrouw uit Beilen is als gevolg van haar verwondingen ter plaatse overleden. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Leeuwarden: ongeval
Maandag om 09.15 uur kwam een vrachtwagen met oplegger, bestuurd door een 34-jarige inwoner van Noordseschut, van de Merodestraat de Pieter Stuyvesantweg opgedraaid. Net voorbij de spoorwegovergang schoot de oplegger los van de koppelplaat, waardoor de oplegger tegen de middenberm tot stilstand kwam en scheef kwam te hangen. Door een kraan is de oplegger weer op de wielen van het trekkende gedeelte gezet. Het verkeer is ongeveer een uur gestremd geweest.

Gorredijk: diefstal uit autos
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Hoofdstraat. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van Gorredijk. In dezelfde nacht is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Stokerij. Gestolen werd een radio-cdspeler, nadat een raampje aan de rechterzijde van de wagen was ingeslagen. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoonster van Gorredijk.

Fryslân: slecht weer
ten gevolge van het slechte weer sloeg maandag omstreeks 17.05 de bliksem in bij een woning van een boerderij aan de Allert van der Leywei in Kollum. De brandweer had de brand snel onder controle. In de winkelstraat in Lemmer liep het regenwater enkele winkels binnen, in de Gerben Bootsmastraat stond de hele straat blank. In Ureterp is bij vier woningen aan het Roggepaed de bliksem ingeslagen, evenals bij een woning aan de Skeauwen en bij een winkel aan de Weibuorren. Bij alle woningen was schade aan de televisies, telefoonaansluiting, magnetrons en computers. In Dronrijp sloeg om 17.45 uur de bliksem in bij een boerderij aan de Headyk. Er was wel een inslag, geen brand.

Burgum: aanrijding met letsel
Maandag om 15.40 uur fietste een 11-jarige inwoner van Burgum en een 43-jarige automobilist uit Burgum over de Kwekersstrjitte. Op een gegeven moment stuurde de fietser plotseling naar links om de Van der Brinklaan in te slaan. Hierdoor schepte de auto de fietser. De jongen viel op de motorkap en kwam met zijn hoofd tegen de rechterzijde van de voorruit. Met waarschijnlijk een dubbele beenbreuk is de jongen is de jongen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. s Avonds was de jongen weer thuis; met zijn been in het gips.

Sneek: verdachte aangehouden
Zondag had een 43-jarige inwoner van Sneek zich vervelend gedragen in een horecagelegenheid aan de Singel. Toen de man maandagavond een lokaalverbod werd uitgereikt, verscheurde de man de brief en greep een biljartkeu. Nadat hij hiermee had geslagen werd de keu hem afgepakt. Daarna gooide hij met allerlei dingen en was hij verbaal agressief. De man is aangehouden, voorgeleid en in verzekering gesteld. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Sneek.

Grou: doorrijden na aanrijding, getuigenoproep
Maandag tussen 15.30 uur en 16.00 uur fietsen twee 13-jarige meisjes, komend vanaf de richting van het zwembad, over de Stationsweg, in de richting van het centrum van Grou. Ter hoogte van het politiebureau werd een van de meisjes, afkomstig uit Grou, aangereden door een personenwagen. Het meisje kwam daarop ten val. Het meisje liep schaafwonden op en een zwelling aan de knie, de fiets raakte licht beschadigd. De bestuurder stopte om te vragen hoe het ging. Vervolgens ging de man, zonder zijn identiteit bekend te maken, weer weg. Het betrof een kleine personenwagen, waarschijnlijk rood of oranje. De man was blank, ongeveer 1 meter 70, circa 60 jaar oud, gezet met een bierbuikje, achterover gekamd grijs/bruin haar en hij sprak ABN. Graag komt de politie in contact met deze man of met eventuele getuigen via het algemene nummer van de politie Fryslân, telefoon 0900 8844.

Heeg: rijden onder invloed
Maandag om 21.30 uur keeg de politie een melding dat een auto in de sloot lag bij de Skatting. Ter plaatse gekomen bleek dit inderdaad het geval te zijn. De 40-jarige automobiliste uit Amsterdam bleek te veel te hebben gedronken. Ze blies 1100 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. Haar rijbewijs was reeds eerder ingevorderd. De auto is afgesleept en in beslag genomen.

Leeuwarden: poging straatroof, wie kent de verdachten? Maandag om 23.55 vond een poging tot straatroof, door twee mannen, plaats bij de pinautomaat aan het Waagplein. Omdat er bij het pinnen geen geld uit de automaat kwam, ging de roof niet door. Hierop verdwenen de twee verdachten. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoner van Leeuwarden. De politie heeft nog met drie wagens enige tijd de omgeving afgezocht, maar niemand meer aangetroffen. Signalement van verdachte 1: circa 1 meter 80, opvallend breed postuur, zongebruinde blanke man, 30- 35 jaar, lang blond haar tot op de schouders, mouwloos wit T-shirt. Verdachte 2: 1 meter 85 tot 1 meter 90, normaal postuur, blanke man, donker haar, kort geknipt en wildzittend haar, de man droeg een donkere, leren jas en een donkere broek. Getuigen of mensen die aanslaan op het signalement kunnen contact opnemen met de politie Fryslân, via het telefoonnummer 0900 8844

Drachten: fietsen in brand
Dinsdag om 02.30 uur lag, onder een afdak van de parkeergarage aan de Driftzijde van het Raadhuisplein, een tiental fietsen op een hoop. De fietsen stonden tevens in brand. Hierop is een 24-jarige inwoner van Drachten, op aanwijzing van een getuige, aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Wolvega: inbraak winkel
Dinsdagochtend werd ingebroken in een winkel aan de Markt. Door twee verdachten werd in zeer kort tijd een raam ingeslagen en vervolgens een onbekende hoeveelheid sigaretten weggenomen. De politie was snel ter plaatse met enkele wagens en een speurhond, maar toen waren de dieven al gevlogen. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272