Gemeente Wassenaar


Keuze nieuwbouw pas na de zomer
03-06-2003

Burgemeester en wethouders van Wassenaar hebben maandagavond van de gemeenteraad een flinke portie huiswerk voor de zomervakantie gekregen. Het college moet vóór september een gebiedsvisie opstellen voor de locaties Rijnlands Lyceum Wassenaar en het schoolsportterrein, waarin de nieuwbouw van de school en die van het zwembad zijn opgenomen.

Ook de plek voor luxewoningbouw wordt daarin precies aangeduid. Omdat in de visie ook de 'opdrachten' van de vijf fracties en de vele inspraakreacties moeten worden meegewogen, kunnen B en W en de ambtenaren de komende tijd hooguit nog een tochtje door de landgoederen maken. Inspreker Weststrate waarschuwde, namens de bewoners van de Schout bij nacht Doormanlaan, het gemeentebestuur om geen onomkeerbare keuze te maken.

Deze Wassenaarders willen dat de gemeente de varianten voor de drie projecten eerst beter onderbouwt en dan onderzoekt. Anderen hielden een pleidooi voor het beschermd dorpsgezicht en handhaving van het groene karakter. Nadat alle fractiewoordvoerders zich in vergelijkbare bewoordingen hadden uitgelaten, beloofde wethouder Vriesendorp (VVD, ruimtelijke ordening) dat het college 'alles zoveel mogelijk zal meenemen'.

Daar komt bij dat er een voorstel bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ligt om het 60 jaar oude Rijnlands Lyceum als rijksmonument aan te wijzen. Ook de besluitvorming over publiekprivate samenwerking (PPS) om de nieuwbouw van het 'Rijnlands' te realiseren heeft vertraging opgelopen.

Zonder deze constructie waarin ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en beheer van de nieuwe school voor een periode van 25 jaar aan een consortium worden overgedragen moeten gemeente en school zelf de kosten betalen.

De vertegenwoordiger van het schoolbestuur maakte duidelijk dat nieuwe vertragingen grote financiële risico's kunnen betekenen. Directeur Vos van het Sterrenbad zei dat onzekerheid voor zijn medewerkers niet veel langer moet duren (haagschecourant).