NMBS


03/06/03

Zomer 2003

Volop van de zomer profiteren met de trein

Traditioneel zijn de zomermaanden erg drukke maanden in de trein. Al jaren is de trein bij dagtoeristen een erg populair vervoersmiddel. Daarom moet de NMBS haar treinaanbod uiteraard aanpassen aan deze bijzonder drukke periode. Zo kunnen de reizigers zorgeloos sporen naar de kust, de Ardennen of andere toeristische bestemmingen. Nieuw dit jaar is het feit dat de nieuwe dubbeldekstreinen M6 ook worden ingezet om het aanbod naar de kust te versterken.

Het toeristische seizoen zomer 2002

Ondanks het slechte weer was het toeristische seizoen in 2002 een meevaller voor de NMBS. In juli en augustus namen ongeveer 1.340.000 personen (650.000 in juli en meer dan 690.000 in augustus) de trein richting kust. Alleen al op 15 augustus spoorden haast 95.000 toeristen naar een van de kuststations. Tijdens de week van 15 augustus waren ze met 253.000.

De trein is elke zomer weer voor velen hét middel om naar de kust te reizen: in 1998 waren het er 1.166.500, 1.222.000 in 1999, 1.386.000 in 2000, 1.476.500 in 2001 en 1.339.500 verleden jaar.

Oostende en Blankenberge waren in de zomer van 2002 opnieuw de populairste kustbestemmingen, terwijl Zeebrugge-Strand (waar de trein direct aan het strand stopt) steeds meer aanspreekt.

Het zuiden van het land deed het ook niet slecht. In de streek van de Lesse (Anseremme) kwamen in juli en augustus bijna 50.000 personen toe met de trein. In diezelfde periode namen een 90.000-tal reizigers de trein naar Six Flags Belgium.

Het aanbod voor de zomer van 2003

Ook dit jaar wordt weer een aanzienlijke inspanning geleverd om het aanbod (vooral naar de kust, maar ook naar de Ardennen en Six Flags) uit te breiden in de zomermaanden. Alles wordt in het werk gesteld om de toeristen zo vlot mogelijk naar hun bestemming te laten sporen, zo aangenaam en comfortabel mogelijk.

Om te beginnen zijn er uiteraard de treinen van de gewone IC, IR en L-treindienst.

Het gaat om de treinen op volgende verbindingen:
* IC G Antwerpen - Oostende

* IC E Hasselt / Tongeren - Blankenberge / Knokke (IC E Genk / Luik
- Blankenberge / Knokke in het weekend)
* IC A Eupen - Oostende

* IC C (Rijsel) Kortrijk - Oostende

* IR I Brussel-Nationaal - De Panne (IR i Schaarbeek - De Panne in het weekend)

* L-trein Brugge - Zeebrugge-Strand: van 30 juni t.e.m. 29 augustus rijdt de relatie Brugge - Zeebrugge-Strand dagelijks om het uur en wordt Zeebrugge-Dorp niet bediend

* L-trein Kortrijk - Brugge rijdt van 30 juni t.e.m. 29 augustus door naar Blankenberge (enkel tijdens de week)

De treinen op een aantal verbindingen van de basisdienst zullen uiteraard met een grotere capaciteit rijden, en hun rit wordt verlengd tot een kuststation:

* tijdens de week:


* IC K Genk - Blankenberge, 5 treinen per dag h/t verlengd tot Blankenberge, van 2 juni tot 26 spetember

* IC J Luxemburg - Brussel-Zuid, 1 trein per dag h/t verlengd tot Oostende, van 30 juni tot 29 augustus


* tijdens het weekend, van 28 juni tot 31 augustus:


* IC J Aarlen (Luxemburg) - Brussel-Zuid: 1 trein per dag h/t verlengd tot Oostende / De Panne

* IC M Dinant - Brussel-Zuid: 4 treinen per dag h/t verlengd tot Blankenberge

Uiteraard worden de toeristentreinen (ICT) ook dit jaar weer ingezet. Dit betekent dat op weekdagen en tijdens het weekend bijkomende treinen `s morgens naar de kust zullen rijden (en 's avonds weer terug).

Ook naar het pretpark Six Flags, en Houyet en Jemelle in de Ardennen rijden deze speciale toeristentreinen.

Tijdens de week zullen dagelijks 72 toeristentreinen rijden naar de kust, de Ardennen of Six Flags. In de weekends en op feestdagen zullen dat er dagelijks zelfs 83 zijn.

Deze treinen rijden van zaterdag 28 juni tot en met zondag 31 augustus.

De 65-plussers kunnen vanaf 9h01 nog steeds voordelig reizen voor 2,50 euro voor een retourtje op dezelfde dag. Net zoals verleden jaar mag dit biljet tussen 19 mei en 15 september echter niet worden gebruikt op feestdagen en tijdens de weekends. De terugreis van de kust mag bovendien pas aangevat worden vanaf 19h01.

Met de dubbeldekstrein naar de kust...

Belangrijke nieuwigheid dit jaar: tijdens de zomermaanden worden een aantal treinen naar de kust samengesteld uit nieuwe comfortabele dubbeldeksrijtuigen. De M6'en zullen tijdens de week ingezet worden om dagelijks 11 treinen van en naar de kust te verzekeren: 6 IC K-treinen van 2 juni tot 26 september; 1 IC J-trein van 30 juni tot 29 augustus en 4 ICT(2 treinen Brussel-Noord - Blankenberge h/t) van 30 juni tot 29 augustus. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen worden 6 ICT-treinen uit M6-rijtuigen samengesteld (3 treinen Hasselt - Blankenberge h/t).

De nieuwe M6-dubbeldekstreinen bieden tot 622 zitplaatsen aan per stel van 5 rijtuigen, hebben vaste plaatsen voor fietsen in het multifunctionele rijtuig en zijn erg comfortabel uitgerust (klimaatregeling, geluidsisolatie, ...). Kortom, alles om de treinreis aangenaam te maken...

Efficiëntie en soupplesse...

Volgens de meteorologische omstandigheden en de reizigerstoevloed kan de NMBS beslissen om op de drukste lijnen nog bijkomende treinen (die dus nergens in de dienstregeling vermeld staan) in te zetten. Zo kan op een efficiënte manier ingespeeld worden op een belangrijke vraag.

Verleden jaar vertaalde deze erg concrete maatregel zich in het inzetten van 164 van deze bijkomende treinen in juli en augustus.

Voor alle details (dienstregelingen, ...) over de toeristentreinen, is een aparte brochure over het zomer aanbod van de NMBS uitgegeven. "Toeristentreinen 2003" is te verkrijgen in alle stations. Alle informatie staat natuurlijk ook op de website van de NMBS (www.nmbs.be).

Einde productinfo]

© 2003 NMBS

persberichten | jobs | links | sitemap | faq | zoeken | contacteer ons | juridische kennisgeving