Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 27 mei 2003

PERSUITNODIGING

Aan de redactie

Transport en Logistiek Nederland demonstreert slimme cd-rom voor wegontwerpers

Transport en Logistiek Nederland demonstreert op dinsdag 3 juni in de Goldclub van de TT Assen de TLN-Stratenmaker. Dit is een cd-rom, die laat zien hoe simulatieprogramma's behulpzaam kunnen zijn bij het ontwerpen van wegen. Met de TLN-Stratenmaker wil Transport en Logistiek Nederland gemeenten en provincies oproepen om meer gebruik te maken van simulatietechnieken. Hiermee wordt al in de ontwerpfase in één opslag duidelijk of een rotonde, kruispunt of afrit voldoende rekening houdt met vrachtauto's.

In de dagelijkse praktijk komt het regelmatig voor dat met name lokale en provinciale wegen voor vrachtauto's te krap bemeten zijn. Dit kan grote gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Immers, wanneer een chauffeur onvoldoende rij- en manoevreerruimte heeft, kan hij niet goed letten op andere weggebruikers. Hierdoor neemt het risico op kantelen of andere ongevallen toe. Door van te voren bij het ontwerpen van wegen meer rekening te houden met de specifieke eigenschappen en afmetingen van vrachtauto's, kan de verkeersveiligheid worden verbeterd. Bovendien voorkomt dit schades aan het wegdek, verkeersborden, stoepranden en berm, evenals schade aan de vrachtauto zelf.

De bijeenkomst is bedoeld voor wegontwerpers en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies uit Friesland, Groningen en Drenthe. Maar ook de pers is van harte uitgenodigd. Op het programma staat een presentatie van de TLN-Stratenmaker. Verder komt voorzitter A. Stoffers van het Platform Verkeer en Vervoer Noord-Nederland aan het woord. Daarna wordt op het buitenterrein met twee vrachtauto's een ontwerp van een rotonde in de praktijk getest. Er is gelegenheid om in de cabine mee te rijden. Het programma begint om 13.30 uur.

De TLN-Stratenmaker is ontwikkeld door het adviesbureau Goudappel Coffeng en op cd-rom gratis beschikbaar voor wegbeheerders en ontwerpers. De software is inmiddels ook gratis te downloaden van de TLN-website: www.tln.nl.

Bel voor het volledige programma, aanmeldingsformulier of meer informatie naar de afdeling Public Relations en Voorlichting, Clarisse Buma, 079-3636115 of 06-51806340.

Clarisse van Haersma Buma
Persvoorlichter en woordvoerder

Afdeling Public Relations en Voorlichting
Transport en Logistiek Nederland
per 14-12-2002: Boris Pasternaklaan 22
(Wijk 19 Rokkeveen)
Postbus 3008, 2700 KS Zoetermeer
Telefoon 079-3636115, Fax 079-3636259
06-51806340
E-mail: cbuma@tln.nl, internet www.tln.nl