Gemeente Rotterdam

Nr. 96
28 mei 2003

Handcomputers voor milieucontroleurs

Wethouders geven startsein voor actie Resultaat op Straat in Hillesluis

Op dinsdag 3 juni aanstaande om 9.00 uur geven de wethouders mevrouw Rabella de Faria (Veiligheid) en Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) het startsein voor intensieve schoonmaak, straatonderhoud, toezicht en handhaving in de wijk Hillesluis. Onder de noemer Resultaat op Straat verrichten de diensten extra onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden, houden toezicht op straat en zien erop toe dat huisvuil correct wordt aangeboden. Voor de bewoners moet binnen korte tijd een merkbaar resultaat te zien zijn.

Lik-op-stuk

De wethouders overhandigen ter gelegenheid van de aftrap nieuwe handcomputers aan de milieucontroleurs van Stadstoezicht. De milieucontroleurs confronteren sinds februari vorig jaar bewoners, die hun huisvuil verkeerd aanbieden, sneller met de gevolgen van hun gedrag. Zo halen zij vuilniszakken weg die naast de container of elders op straat zijn neergezet. De vervuilers krijgen vervolgens binnen vijf werkdagen een rekening van E 45,- in de bus voor het opruimen van de vuilniszak. Wie niet betaalt, krijgt - na een herinnering - binnen zes weken een deurwaarder op bezoek. Stadstoezicht heeft deze werkwijze voor het eerst met succes toegepast in Hillesluis. Het heeft de wijk merkbaar schoner gemaakt. Na Hillesluis volgde introductie van deze werkwijze in Lombardijen, Spangen, Tussendijken, het Oude Westen en Tarwewijk.

Efficiënter werken

Met de handcomputers kunnen de milieucontroleurs efficiënter werken. Zo kunnen ze o.a. direct problemen met zwerfafval, hondenpoep en chemisch afval doorgeven aan die diensten die voor een oplossing zorgen. Verder kunnen de milieucontroleurs ter plekke invoeren waar huisvuil verkeerd is aangeboden. Stadstoezicht kan daarmee direct overgaan tot het verzenden van de rekeningen. Medewerkers van Stadstoezicht kunnen op termijn de handcomputer ook gebruiken om direct te communiceren met hun collega's die ook werkzaam zijn in de wijk: parkeercontroleurs en toezichthouders. Stadstoezicht heeft het voornemen de handcomputer binnen haar gehele organisatie in te voeren.

Extra inzet

Gemeentewerken pakt met zes extra medewerkers de wegen en trottoirs van Hillesluis aan. Ook repareren ze kapot straatmeubilair en herstellen ze verstopte kolken en verzakte banden rondom boomspiegels. De reinigingsdienst Roteb zet een Taskforce in die gedurende zes maanden straat voor straat vuil en onkruid verwijdert, inclusief graffiti, oude posters en kauwgum. Door gebruik van water blijven de straten langer schoon dan normaal.

Noot voor de redactie/