Waterschap Groot Salland

Zwolle, 28 mei 2003

Hoogwaterbrigade Kampen gaat oefenen

Op dinsdagavond 3 juni a.s. gaat de Hoogwaterbrigade van het Waterschap Groot Salland voor het eerst oefenen. Hiervoor is een aantal teams met vrijwilligers opgeroepen. Tijdens deze eerste oefenavond zullen de vrijwilligers van de brigade schotbalken plaatsen op het Museum eiland bij de Oude Buitenhaven. Tevens zal er in de Koldenhovenpoort het sluiten van de hefschuifkering en op andere plaatsen het sluiten van waterdichte deuren worden beoefend. Later organiseert het waterschap ook op andere plaatsen in de stad oefeningen. Alle vrijwilligers worden schriftelijk voor de oefeningen uitgenodigd. De oefeningen vinden plaats in week 23, 24, 35 , 36 en 37. Daarna zal er een oefening worden gepland die de gehele Hoogwaterbrigade omvat.

Helpende Handen
De nieuw aangelegde waterkering biedt de stad Kampen en het achterliggende poldergebied bescherming tegen hoog IJsselwater. De oude, als waterkering herstelde, stadsmuur heeft een belangrijk aandeel in de bescherming. Maar op plaatsen waar de stadsmuur niet doorloopt zoals in straten en in stegen, treft het waterschap bij hoogwater extra maatregelen. Soms moeten er speciale keerkleppen omhoog die in het wegdek zijn aangebracht of moeten schotbalken worden geplaatst. Na een wervingscampagne die het waterschap vorig jaar organiseerde hebben zich 109 vrijwilligers met 'Helpende Handen voor Hoogwater' gemeld. Zij worden nu getraind om tijdens situaties van hoogwater adequaat te kunnen handelen.

Aanmelden
Het Waterschap kan best nog een aantal vrijwilligers met 'Helpende Handen' erbij gebruiken. Zeker als perioden van hoogwater meerdere dagen aanhouden, moeten vrijwilligers tijdens 'normale werktijden' kunnen worden ingezet en afgelost. Aanmelden bij het waterschap kan telefonisch via het nummer 038 - 455 7323.

Einde persbericht

_________________________________________________________________