CBS

Nederlandse bevolking legt meer kilometers af

Inwoners van Nederland hebben in 2002 ruim 189 miljard kilometer afgelegd. Het jaar ervoor was dat bijna 188 miljard kilometer. Gemiddeld overbrugt een persoon per dag bijna 32 kilometer. De kilometers worden steeds meer afgelegd in de auto. Het zijn de dertigers die de meeste autokilometers afleggen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Stijging kilometers door toename bevolking
In 2002 heeft de totale Nederlandse bevolking een afstand van 189 miljard kilometer afgelegd. Dat is bijna 1 procent meer dan een jaar eerder. De stijging komt doordat de Nederlandse bevolking is toegenomen. Het aantal kilometers per persoon daarentegen was nagenoeg gelijk aan dat in 2001. Gemiddeld hebben de inwoners van Nederland bijna 32 kilometer per dag afgelegd. Ten opzichte van vijf jaar geleden echter neemt de gemiddelde per dag afgelegde afstand licht af, namelijk met 2 procent.

Aandeel auto in vervoersprestatie neemt verder toe Van iedere 100 kilometer in 2002 zijn er ruim 76 afgelegd in de auto. Het aandeel van de auto is opnieuw hoger dan een jaar eerder. Deze ontwikkeling is al langer gaande. In 1997 werden van iedere 100 kilometer er 74,5 in de auto afgelegd. De stijging is volledig toe te schrijven aan de kilometers die als autobestuurder worden overbrugd. Het totaal aantal kilometers als passagier bleef de laatste jaren constant. Tegenover de stijging van het aandeel autokilometers staat een lichte daling van het aandeel kilometers met de fiets en bus, tram of metro.

Dertigers leggen de meeste autokilometers af
Dertigers overbruggen de grootste afstand per dag als bestuurder, namelijk 27 kilometer. Tot veertig jaar neemt het aantal kilometers per persoon als bestuurder van een auto toe. Daarna daalt de afgelegde afstand. Mensen van 75 jaar of ouder rijden per dag nog gemiddeld 4 kilometer als autobestuurder. Overigens leggen kinderen tot twaalf jaar dagelijks 13 kilometer af in de auto. Dat is ruim 80 procent van de door hen afgelegde totale afstand.

Rijbewijsbezit onder ouderen loopt verder op
Het rijbewijsbezit onder ouderen neemt nog steeds toe. In 2002 bezat ruim 66 procent van de 65- tot en met 74-jarigen een rijbewijs. Vijf jaar eerder had slechts 58 procent van deze leeftijdscategorie een rijbewijs. Bij de dertigers en veertigers ligt het rijbewijsbezit op 90 procent. Mannen bezitten vaker een rijbewijs dan vrouwen. Tot een leeftijd van veertig jaar is het verschil ongeveer 5 procentpunten. Vijf jaar geleden was dit ook al het geval. Boven de veertig is het verschil tussen mannen en vrouwen groter. Dit verschil is in de afgelopen vijf jaar kleiner geworden.

Technische Toelichting
De informatie is afkomstig uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag (OVG). Het is een samenwerkingsproject van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het CBS. In het Onderzoek Verplaatsingsgedrag zijn uitsluitend verplaatsingen waargenomen op de openbare weg op Nederlands grondgebied. De mobiliteitscijfers hebben een onnauwkeurigheidsmarge omdat ze gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek. Alleen uit grote veranderingen of veranderingen die zich gedurende een langere periode aftekenen, mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de mobiliteit. In 2002 hebben ruim 44 duizend huishoudens aan het onderzoek meegewerkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-100
3 juni 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht