Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud

Nieuwsarchief

Reactie HAO op regeerakkoord

Bron: HAO, 28 mei 2003

"Meedoen, meer werk, minder regels", is de titel van het hoofdlijnenakkoord voor het nieuwe kabinet. In de komende kabinetsperiode wordt onder meer ingezet op stimuleren van de werkgelegenheid, verbeteren van onderwijs en innovatie en verminderen van regels. Dit zijn ook voor de sector afbouw en onderhoud belangrijke thema's.

Echter het hoofdlijnenakkoord kent ook voor de sector Afbouw en onderhoud maatregelen die negatief uitpakken: de subsidiemogelijkheden vanuit de Ministeries van Economische Zaken en VROM worden beperkt en de aanspraken in geval van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid worden teruggebracht. Voorts vervallen de fiscale voordelen voor vut en pre-pensioenregelingen

Aan het HAO de taak om samen met de dragende organisaties ervoor te zorgen dat de sector afbouw en onderhoud in beeld is waar het gaat om het verbeteren van de aansluiting van de beroepsopleiding op de arbeidsmarkt. Scholing legt een zwaardere financiële last op de bedrijven. Ook bij deregulering past een vinger aan de pols. Werkgever, werknemer en ZZP er vinden regelmatig een woud aan - soms elkaar tegensprekende - regels op hun pad. Bij deregulering is van belang dat dit op consistente wijze gebeurd, ook voor de sector afbouw en onderhoud.

Het hoofdlijnenakkoord kent positieve- en negatieve maatregelen. Voor het HAO samen met de dragende organisaties de uitdaging om in de komende kabinetsperiode de beschikbare mogelijkheden volledig te benutten en het kabinet te attenderen op negatieve effecten van het voorgenomen beleid. De rol van het HAO hierbij is signaleren, monitoren en attenderen van de overheid.