QUANTES

Advies sociaalwetenschappelijk voedselonderzoek

Onderzoek naar voeding - voeding aan onderzoek
Versterking van de kennisbasis voor maatschappelijke aspecten van voedingsvraagstukken
Nederland kampt met een aantal problemen in de productie en consumptie van voeding. Om deze goed te kunnen aanpakken, is veel multidisciplinaire kennis nodig. De AWT beveelt daarom aan om het sociaal-wetenschappelijk voedingsonderzoek flink te versterken. De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) signaleert dat de huidige vraagstukken rond de productie en consumptie van voedsel een integrale aanpak vergen. Of het nu gaat om de bestrijding van vogelpest of van toenemend overgewicht onder de bevolking, men moet kunnen leunen op een stevige en brede kennisbasis. De AWT bepleit daarom versterking van vooral sociaal-wetenschappelijke kennis op het gebied van voedsel vraagstukken.
Een aantal ontwikkelingen maakt een integrale aanpak en kennisontwikkeling noodzakelijk:

- Diverse crises in de landbouw en de voedingsindustrie, met de uitbraak van de vogelpest als laatste incident;
- Een groeiende afstand tussen consument en producent van voeding, door verwetenschappelijking en mondialisering van de voedselproductie;

- De standaardisering van productie-processen, versus voortschrijdende individualisering van consumentenvoorkeuren;
- Groeiende gezondheidsverschillen in de bevolking, die sterk met voedingsgewoonten samenhangen.
Deze kwesties zijn acuut, complex en hebben een grote maatschappelijke impact. Bovendien heeft Nederland een sterke economische en kennisbasis op het gebied van voeding. De maatschappelijke aspecten komen daarin echter nog te weinig aan bod. De AWT stelt daarom voor dat er sociaal-wetenschappelijke kennis ontwikkeld wordt op de volgende twee hoofd-onderwerpen:

- Het gedrag van de burger cq voedingsconsument; Onderzoek naar de complexe achtergronden van het gedrag van burgers die bijvoorbeeld protesteren tegen ruimingsmaatregelen en tegelijkertijd grote hoeveelheden kippebouten consumeren.

- Sturing van organisaties in de voedsel-productieketen; Onderzoek naar hoe de partijen in de productieketen en de overheid de verantwoordelijkheid voor veiligheid, gezondheid en welzijn kunnen organiseren.
De AWT beveelt in dit verband aan:

- Dat de overheid zorgdraagt voor een geïntegreerde vraagstelling aan onderzoekers en daartoe een coördinerende organisatie aanwijst.

- Dat de kennisinstellingen multidisciplinair voedingsonderzoek ontwikkelen en expliciet ruimte scheppen voor sociale wetenschappelijke vraagstellingen.

- Dat het maatschappij- en gedragswetenschappelijke onderzoek zich verdiept en verbreedt opdat het adequaat op bovenstaande hoofdonderwerpen in kan gaan.

- Dat sociale wetenschappers een impuls krijgen om die verdieping en verbreding aan te brengen in hun onderzoek. Zo kunnen zij de benodigde vertaling te maken van disciplinaire kennis naar het onderwerp voeding.


---
Het briefadvies Onderzoek naar voeding - voeding aan onderzoek is te raadplegen op de website van de AWT: www.awt.nl. Meer informatie is te verkrijgen bij mw. Dr. V.C.M. Timmerhuis, secretaris van de AWT. Tel.: 070 311 0929.

Over de AWT:
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) is een onafhankelijk adviescollege, opgericht in 1991. De Raad heeft maximaal twaalf op persoonlijke titel benoemde leden, afkomstig uit wetenschap, bedrijfsleven en openbaar bestuur. De AWT adviseert de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Economische Zaken over de hoofdlijnen van het wetenschapsbeleid en van het technologie- c.q. innovatiebeleid, met nadruk (ontwikkelingen in) het kennis- en innovatietraject. De advisering kan ook betrekking hebben op aangelegenheden die invloed hebben op of juist het gevolg zijn van wetenschapsbeoefening en technologische ontwikkeling.


03 jun 03 09:42