OFFICE DEPOT

Office Depot voltooit acquisitie van Guilbert



- Versteviging van positie als wereldwijd marktleider in de verkoop van kantoorbenodigdheden

- Verdubbeling van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa

- De onderneming verwacht een winststijging van $0,05 tot $0,10 in 2004, het eerste volledige jaar van de geïntegreerde onderneming

Venlo (Nederland) 3 juni 2003 -- OFFICE DEPOT, INC. (NYSE: ODP) maakte vandaag bekend de acquisitie van Guilbert S.A., Europees marktleider in contractverkoop, te hebben afgerond voor Euro 815 miljoen ($952 miljoen). Deze acquisitie bevestigd onomstotelijk de leidinggevende positie van de gecombineerde onderneming in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa in de verkoop van kantoorartikelen, via diverse verkoopkanalen. Bovendien positioneert Office Depot zich hierdoor wederom als wereldwijd marktleider in de verkoop van kantoorbenodigdheden met een totaal jaarresultaat van bijna $13 miljard. De gecombineerde Europese divisies zullen rechtstreeks rapporteren aan Rolf van Kaldekerken, President European Operations van Office Depot.

Bruce Nelson, Chairman & CEO van Office Depot: 'Dit is een heuglijke dag voor onze divisies, zowel in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa als in de rest van de wereld, omdat een uitstekende business-to-business contractonderneming aan onze reeds succesvolle postorder-, internet- en winkel divisies in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa wordt toegevoegd. Met deze stap bereiken we een duidelijke missie; de positie van leidinggevende verkoper van kantoorartikelen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa met voldoende mogelijkheden om onze groei aanzienlijk uit te breiden in de komende jaren.

'We beschouwen dit als een uitstekende strategische deal. Onze Europese divisies in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa behoren al enige tijd tot de snelst groeiende en meest winstgevende van onze wereldwijde onderneming. Dit nieuwe platform voor additionele groei stelt ons in staat onze huidige klanten én de klanten van Guilbert nog beter en efficiënter te bedienen en tegelijkertijd onze mogelijkheden om vele nieuwe klanten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa en daarbuiten van dienst te zijn, te vergroten.'

Rolf van Kaldekerken, President European Operations: 'Deze acquisitie verstevigd onze marktpositie, terwijl tevens onze reikwijdte wordt uitgebreid. De integratie van Office Depot en Guilbert, elk met hun eigen teams, is een belangrijke stap vooruit in het realiseren van onze doelen van aanhoudende agressieve groei in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa en het versterkt bovendien onze kracht als onderneming in de kantoorartikelenbranche.'


- Einde -

Voor meer Informatie of afbeeldingen contacteer:

Arnoud Ongerboer de Visser
Tel: +31 (0)70 - 362 48 61
Mob:+ 31 (0)6 513 514 77
E-mail: Arnoud.Ongerboer.de.Visser@nl.bm.com

Over Viking Office Products
Viking Office Products, Inc., opgericht in januari 1960 in de Verenigde Staten, verkoopt kantoorbenodigdheden aan kleine en middelgrote ondernemingen via direct mail catalogi. Buiten de Verenigde Staten, is Viking operationeel in Europa en Japan. Op 26 augustus 1998, fuseerde Viking met Office Depot, Inc.

Viking biedt zijn klanten Fanatical Customer Service, bestelgemak en een snelle levering tegen concurrerende prijzen. De onderneming heeft in de Verenigde Staten, alsook in Europa en Japan een marktaandeel veroverd middels een agressief marketing beleid. Het aanbod van de onderneming bestaat uit kantoorartikelen, kantoormachines en -supplies en kantoormeubilair. De onderneming heeft nieuwe database marketing technologieën ontwikkeld, waardoor het mogelijk is catalogi te personaliseren, een unieke en effectieve marketing tool.

Over Office Depot Wereldwijd
Niemand verkoopt meer kantoorbenodigdheden aan meer klanten in meer landen via meer kanalen dan Office Depot. Als wereldwijd marktleider op het gebied van de verkoop in kantoorbenodigdheden, opereert de onderneming onder de Office Depotâ, Viking Office Productsâ, Viking Directâ, Viking Direktâ en 4Sure.comâ merknamen. Per 29 maart, 2003 bezit Office Depot 871 mega-winkels in de Verenigde Staten en Canada, naast een nationaal netwerk voor B-to-B leveringen dat wordt ondersteund door 24 distributiecentra, meer dan 60 lokale verkoopkantoren en 13 regionale call centers.

Verder verkoopt de onderneming middels de Mailorder en Contract Divisie (Business Services Divisie), producten en services in 22 landen wereldwijd. Daarnaast heeft de Retail Divisie, buiten de Verenigde Staten en Canada, 38 mega-winkels in Frankrijk, 3 in Spanje en 12 in Japan die eigendom zijn van en geleid worden door de onderneming, alsmede 123 mega-winkels onder joint venture en licentie overeenkomsten in 7 landen.

De onderneming heeft naast de bekroonde website www.officedepot.com tevens 32 websites in de Verenigde Staten, Canada en dertien internationale landen, waaronder België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In 2002 genereerde Office Depot via E-commerce wereldwijd een omzet van US$ 2,1 miljard.

De aandelen van Office Depot zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool ODP en zijn opgenomen in de Standard & Poor (S&P) index.

Over Office Depot in Europa
De Europese Mailorder activiteiten van het bedrijf, onder de Viking Direct merknaam, zijn operationeel in 12 Europese landen; het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Spanje en Portugal.

Naast een veelvoud aan websites en Mailorder activiteiten in Europa, heeft de onderneming een Contract Divisie (Business Services Divisie) onder de Office Depot merknaam in 6 landen; het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Deze divisie richt zich op middelgrote tot grote bedrijven middels een gespecialiseerd verkoopteam, individuele prijsafspraken voor grote zakelijke accounts en levering binnen 24 uur in elk land.

Bovendien heeft de onderneming 38 mega-winkels onder de Office Depot merknaam in Frankrijk en 3 in Spanje, alsook 16 mega-winkels onder licentie overeenkomsten in Hongarije en Polen.

Office Depot heeft in 4 landen deelgenomen aan de competitie Great Place to Work(r) - Best Employer 2003(r), een initiatief van de Europese Unie in Brussel, welke in 15 EU lidstaten simultaan is uitgevoerd. Het in de Verenigde Staten opgerichte 'Great Place to Work Institute' stond model voor deze Europese verkiezing. Office Depot is op de volgende plaatsen geëindigd:


- Nederland 2e plaats in de lijst van 50 Beste Werkgevers Nederland

- Oostenrijk 4e plaats in de lijst van 50 Beste Werkgevers Oostenrijk

- Duitsland 5e plaats in de lijst van 50 Beste Werkgevers Duitsland

- België 9e plaats in de lijst van 25 Beste Werkgevers België
Alle landen hebben zich vervolgens geplaatst in de lijst '100 Best Workplaces in the EU 2003'.

Bovendien is Office Depot UK op de 57e plaats geëindigd in de competitie 'The Sunday Times 100 Best Companies to Work for 2003'.

Over Guilbert in Europa
Guilbert, de leidende distributeur van kantoorbenodigdheden en
-apparatuur aan business-to-business klanten in Europa, heeft vestigingen in 9 Europese landen en 5.700 werknemers. Guilbert heeft door vrijwel geheel Europa een direct-sales contractnetwerk opgebouwd met 1.500 vertegenwoordigers en door middel van bijna 10.000 productreferenties, waarvan 25% uit het fameuze Niceday private label merk bestaat. In 2002 behaalde de onderneming een omzet van Euro 1,4 miljard (15% door E-commerce verkoop) en een bedrijfswinst van Euro 63 miljoen.

Over Office Depot / Viking Direct in Nederland
De Mailorder Divisie onder de Viking Direct merknaam is in Nederland gelanceerd in 1994. Klanten ontvangen een zorgvuldig geplande sortering mailings gedurende het jaar, welke zijn ontworpen om aankopen aan te moedigen en klanten op de hoogte te houden van speciale aanbiedingen. Orders kunnen geplaatst worden via de gratis telefoon- en faxnummers, of via onze bekroonde website (www.vikingdirect.nl).

In 2001 is de Contract Divisie (Business Services Divisie) onder de Office Depot merknaam opgericht. Deze divisie maakt op maat gesneden contracten en prijsafspraken met middelgrote tot grote bedrijven. Dit gebeurt via een netwerk van verkoopkantoren en sales representatives. Elke BSD klant kan tevens profiteren van een gepersonaliseerde en op maat gesneden website (http://bsdnet.officedepot.nl).

Het Europese hoofdkantoor van Office Depot is gevestigd in Nederland en bevindt zich in Venlo. Vanuit Venlo worden via de call centers zowel de Duitse als de Nederlandse markt bediend en zijn op dit moment ruim 850 mensen werkzaam, waarvan de helft uit Duitsland afkomstig is. Bij het logistieke centrum van Office Depot nabij Utrecht en het regionale verkoopkantoor in Nieuwegein samen werken nog eens rond de 150 medewerkers.

WAARSCHUWING INZAKE GEANTICIPEERDE VERKLARINGEN: Met uitzondering van de historische informatie in dit persbericht zijn de zaken die hierin worden besproken, geanticipeerde verklaringen ('forward-looking statements') in de betekenis van de aangepaste Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Geanticipeerde verklaringen, waaronder ook alle prognoses en verwachte toekomstige prestatieniveaus, omvatten bepaalde risico's en onzekerheden. De werkelijke resultaten kunnen daarom aanzienlijk verschillen van de verwachtingen in dit persbericht. De betreffende risico's en onzekerheden worden van tijd tot tijd door Office Depot uiteengezet in zijn deponeringen bij de United States Securities And Exchange Commission ('SEC'), o.a. in zijn meest recente deponering op 13 maart 2003 over Form 10-K en in onze deponeringen 10-Q en 8-K die van tijd tot tijd worden gedaan. U wordt sterk aangeraden, alle dergelijke deponeringen door te nemen voor een uitgebreidere bespreking van dergelijke risico's en onzekerheden. De SEC-deponeringen van het bedrijf zijn gratis verkrijgbaar op www.sec.gov en op www.freeEDGAR.com, evenals op een aantal andere commerciële websites.

EUROPEES CONTACTPERSOON:
Office Depot International B.V.
Carine van Hontem
European Director, Communications
Tel.: +31 (0)77 3238501
carine.hontem@officedepot.com


03 jun 03 09:39