Universiteit van Amsterdam



Persbericht UvA / HvA

Nieuwe bestuursstructuur HvA en UvA krijgt gestalte

Drs. Ankie Verlaan nieuw lid gezamenlijk college HvA en UvA

De nieuwe bestuursstructuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt steeds meer gestalte. Prof. dr. Niek Urbanus, die al eerder voorzitter werd van de Raad van Toezicht van de HvA, is per 1 maart 2003 ook tot voorzitter benoemd van de Raad van Toezicht van de UvA. Drs. Ankie Verlaan op dit moment bestuursvoorzitter van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) van Amsterdam treedt op 1 september 2003 toe tot het gezamenlijke College van Bestuur van HvA en UvA.

De nieuwe bestuursstructuur een personele unie van de colleges van bestuur en één voorzitter voor de beide Raden van Toezicht - maakt het mogelijk om de intensieve samenwerking tussen HvA en UvA met kracht verder vorm en inhoud te geven. UvA en HvA willen door intensief samen te werken scherp van elkaar te onderscheiden universitaire en hoger beroepsopleidingen aanbieden. Op een aantal vakgebieden kunnen bachelorstudenten van de HvA zonder onnodige vertraging doorstromen naar UvA-masteropleidingen. Eerstejaarsstudenten die niet in één keer de juiste studiekeuze maken, worden actief geholpen bij de overstap van universitair naar hbo-onderwijs of vice versa. Nieuwe, gezamenlijk opgezette opleidingen zoals dit studiejaar HBO Rechten - komen er alleen op gebieden waar een duidelijke lacune bestaat.

De instellingen zullen per 1 september 2003 worden bestuurd door het gezamenlijk college, dat is gevormd via een personele unie. Het college van HvA en UvA bestaat per 1 september a.s. uit dr. Sijbolt Noorda (voorzitter), dr. Rob Scheerens, prof. mr. Paul F. van der Heijden en drs. Ankie Verlaan.

Prof. dr. Niek Urbanus is tot 2007 voorzitter van beide Raden van Toezicht. Zijn voorganger bij de UvA, drs. Kees Spaan, blijft lid van de Raad van Toezicht van de UvA. De Raad van Toezicht beoordeelt het bestuur van de instelling in zijn geheel en staat het College van Bestuur met raad bij. Belangrijke plandocumenten, de begroting, het financieel jaarverslag en het bestuurs- en beheersreglement zijn onderworpen aan goedkeuring door de Raad van Toezicht. De leden van de raad worden door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor ten hoogste vier jaar benoemd.

Drs. Ankie Verlaan (1948) is een allround bestuurder, die in de onderwijssector heeft bewezen over grote bestuurskracht te beschikken. Als voorzitter van het College van Bestuur van het ROC Amsterdam geeft zij sinds 1997 sturing aan de succesvolle fusie van een groot aantal instellingen op het terrein van beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Verlaan studeerde Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden (UL). Zij was van 1974 tot 1978 hoofd van de afdeling Onderwijs en Onderzoek van de faculteit Letteren aan de UL, en vervulde van 1985 tot 1997 diverse beleidsfuncties op het Ministerie van OC en W, laatstelijk als plaatsvervangend directeur van de directie Voortgezet Onderwijs. Daarna trad zij aan als voorzitter van het College van Bestuur van het ROC.

Prof. dr. Niek Urbanus (1943) was van 1994 tot 2001 decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de UvA en voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC-UvA. In die periode heeft hij met succes leiding gegeven aan de integratie van de geneeskundefaculteit van de UvA en het Academisch Ziekenhuis tot één bestuurlijke organisatie. Ook was Urbanus in deze periode de drijvende kracht achter de fusie van het Binnengasthuis en het Wilhelmina Gasthuis tot één AMC, en de integratie van het Emma Kinderziekenhuis in het AMC. Niek Urbanus promoveerde in 1974 aan de geneeskundefaculteit van de UvA, waar hij zijn carrière voortzette als wetenschappelijk medewerker. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar Keel-, neus- en oorheelkunde, in 1988 werd hij directeur van het Academisch Ziekenhuis van de UvA.


---