Ingezonden persbericht

Persbericht

3 .juni 2003

CFO's hebben weinig vertrouwen in financiële informatie ~ meerderheid van de financiële directeuren twijfelt aan nauwkeurigheid en kwaliteit ~

CFO's van veel grote internationale organisaties twijfelen aan de kwaliteit van hun financiële gegevens en analyses.

Uit een onderzoek dat in opdracht van de wereldwijde Business Performance Management (BPM) specialist Cartesis uitgevoerd is onder 150 van de grootste bedrijven in de wereld*, blijkt dat slechts 27 procent van de CFO's veel vertrouwen heeft in de financiële feiten en cijfers die hen worden aangeleverd. Een nog kleinere groep denkt dat deze gegevens op de juiste manier geïnterpreteerd worden.

Het feit dat vijf procent van de bedrijven aangeeft totaal geen vertrouwen in de cijfers te hebben en tien procent niet vertrouwt op de interpretaties en analyses, is niet alleen zorgwekkend voor het management, maar ook voor investeerders.

De resultaten laten zien dat bedrijven de financiële gegevens onvoldoende diepgaand bekijken en analyseren - wat resulteert in een slechte interpretatie. Dit gebeurt ondanks het feit dat 74 procent van de CFO's beaamt dat het van essentieel belang is om niet alleen de cijfers aan de aandeelhouders te presenteren, maar ook het hoe en waarom van de cijfers of, zoals Cartesis het noemt, "the story behind the numbers". Daarnaast geeft 66 procent aan dat een gebrek aan details een risico kan vormen.

Om dit te kunnen bewerkstelligen is op verschillende punten verbetering noodzakelijk. Volgens 67 procent van de respondenten is "het omzetten van gegevens in zinvolle informatie" essentieel en voor 59 procent is "de snelheid van gegevensstromen" een kritische succesfactor om hun BPM doelen te bereiken.

"Enkel het vastleggen van financiële gegevens is niet voldoende. In de huidige economische omstandigheden, moeten organisaties volledig vertrouwen tonen in de resultaten en forecasts en ze moeten ook laten zien hoe cijfers en prognoses tot stand zijn gekomen", aldus Marie-Noelle Gaulthier, CEO van Cartesis. "Dit onderzoek laat een aantal zorgwekkende trends op dit gebied zien. Om te beginnen hebben CFO's geen vertrouwen in de kwaliteit van de informatie die hen wordt aangeleverd. Ten tweede is er te weinig diepgang in de manier waarop ze naar hun bedrijfsprestaties kijken, waardoor ze niet in staat zijn effectief te plannen en verbeteringen door te voeren. Daarnaast heeft dit gevolgen voor alle lagen binnen de organisatie en niet alleen voor de top.

Afgezien van het feit dat een gebrek aan voldoende inzicht in de organisatie wettelijke en financiële risico's met zich meebrengt, kunnen bedrijven wanneer het "the story behind the numbers" niet duidelijk genoeg gebracht wordt aan belanghebbenden, zoals directieleden, analisten en aandeelhouders geconfronteerd worden met aanzienlijke strategische gevolgen. Het gaat hierbij niet om integriteit en corporate governance, maar de bekwaamheid om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheid van gegevens waarmee CFO's geconfronteerd worden."

Bedrijven moeten zich daarom realiseren dat het functioneren van hun financiële afdelingen volledig afhankelijk is van de informatie waarover die beschikken en ze moeten dan ook een kritische blik werpen op hun processen en technologie om dat in orde te krijgen. Wellicht zijn deze resultaten een aanmoediging om maatregelen te nemen", aldus Gaulthier.

(504 woorden)


*Onderzoek in opdracht van Cartesis en uitgevoerd door Coleman Parkes onder senior finance professionals werkzaam bij 150 van de grootste organisaties ter wereld.
BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Cartesis
Cartesis is een toonaangevende wereldwijde leverancier van financieel analytische toepassingen voor Strategisch Financieel Management. Cartesis biedt volledig geïntegreerde toepassingen op een krachtig analytisch platform. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs en het bedrijf heeft kantoren in België, Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk, Amerika, Japan en Nederland. Cartesis producten bieden Global 2000 bedrijven de analytische capaciteit en de flexibiliteit die ze nodig hebben om op de snelle veranderingen in hun markt in te kunnen spelen. Eén op de vijf bedrijven uit de Fortune Global 100 en meer dan 30% van de Financial Times European 100 gebruiken Cartesis oplossingen om de best mogelijke controle over hun financiële informatie en processen te houden.

Voor verdere persinformatie of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met Marieke van Zuien van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: 040 235 46 00
E-mail: mariekev@lewispr.com
http://www.lewispr.com

Voor meer informatie over Cartesis, kunt u contact opnemen met Lisette de Jong: Tel: 030 280 09 04
E-mail: l.dejong@cartesis.nl
http://www.cartesis.nl

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com