SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Toenemende overslag maakt uitbreiding RSCG noodzakelijk Subsidies SNN voor transportsector Voor de verdere ontwikkeling van het Rail Service Centrum Groningen (RSCG) heeft de bestuurscommissie Economische Zaken van het SNN 1.505.000,- beschikbaar gesteld. Om te kunnen uitbreiden, is het noodzakelijk aangrenzende percelen aan te kopen, zodat een toename van goederenstromen via de terminal wordt bevorderd.

Het RSCG is van belang als logistieke draaischijf op de Noord Corridor tussen Rotterdam en Hamburg. Het industrieterrein heeft daarin een logistieke functie. Dat wil zeggen dat goederen van de weg via distributiecentra per trein en binnenschip verder worden vervoerd (modalshift). De containeroverslag neemt toe en dus is het voor Noord-Nederland belangrijk te anticiperen op deze situatie. Door de uitvoering van het project wordt het RSCG-terrein met zeven hectare uitgebreid. Gestreefd wordt naar een verdubbeling van het aantal te behandelen containers in 2007.

De beschikbaar gestelde subsidie bedraagt 1.226.575,- aan EFRO / Kompasmiddelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en 278.425,- aan EZ / Kompasmiddelen.

Uitbreiding RoRo-activiteiten Groningen Seaports Groningen Seaports krijgt van het SNN 585.000,- subsidie voor uitbreiding van de roll-on-roll-off activiteiten van het havenbedrijf. Bij dit systeem kunnen vrachtwagens gemakkelijk op en van schepen rijden. Het project is een uitbreiding van het terrein, dat in 1999 in de Eemshaven is aangelegd.

De uitbreiding betreft het gereedmaken van een drie hectare groot braakliggend terrein voor RoRo-activiteiten. Gezien de snelheid, waarmee de vier jaar geleden beschikbare gronden zijn uitgegeven, en de huidige marktontwikkelingen in de havengebieden is het van belang de uitbreiding zo snel mogelijk te realiseren.

De toegekende subsidie is opgebouwd uit 487.500,- ten laste van EFRO Doelstelling 2 en een EZ Kompasbijdrage van 97.500,-.

03-06-2003 (03-014)