Gemeente Maassluis

Persberichten

3-6-2003

Schriftelijke vragen D66 over rampenbestrijding

De fractie van D66 in de Maassluise gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden. De vragen zijn als volgt:

Maassluis ligt in een zeer risicovol gebied gezien de chemische industrie aan de overkant. Daarnaast zijn er in de gemeente zelf ook risicovolle bedrijven gelegen en vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats via de openbare weg en de Nieuwe Waterweg. Onlangs bleek dat er bij het vrijkomen van 1,6 miljoen liter giftig ortho-cresol bij de VOPAK, waar ook veel Maassluizers overlast van ondervonden, veel mis ging bij de rampenbestrijding. Eerder was dit ook vorig jaar geconstateerd bij de brand op het vissersschip De Friesland in Vlaardingen. Zo bleek uit een rapport, dat over het incident bij VOPAK in opdracht van de gemeente Vlaardingen is opgesteld, dat bij de rampenbestrijding ernstige fouten zijn gemaakt. Zo werd onder andere de Vlaardingse burgemeester te laat geïnformeerd waardoor te laat maatregelen in Vlaardingen konden worden genomen. Werd radio Rijnmond niet of te laat ingeschakeld en was de publieksvoorlichting onvoldoende. Werden sirenes te laat ingeschakeld, vaak niet gehoord en werd hier niet naar geluisterd. Het effect van de sirenes was in ieder geval gering.
Daarnaast bleek dat de coördinatie tussen betrokken nooddiensten beter kan en het communicatienetwerk overbelast was. Tenslotte werd opgeroepen om ramen en deuren te sluiten terwijl de mechanische ventilatoren van bejaardentehuizen, kantoorgebouwen en flatgebouwen giftige lucht bleven aanzuigen omdat deze ventilatoren niet centraal konden worden uitgeschakeld. Als de vrijgekomen stof schadelijker was geweest had dit tot ernstige gevolgen geleid.


---
Bent u het met D66 eens dat het niet te tolereren is dat zulke essentiële fouten worden gemaakt bij de rampenbestrijding en dat hier direct maatregelen moeten worden genomen. Zo ja, kunt u aangeven welke maatregelen genomen worden en binnen welke termijn.


---
Kunt u aangeven of in Maassluis de mechanische ventilatie van diverse bejaarden- en verzorgingstehuizen, flats en kantoorgebouwen centraal kan worden uitgeschakeld. Zo nee, welke maatregelen worden hiervoor genomen.


---
Bent u het met D66 eens dat ook de Maassluise bevolking beter moet worden voorgelicht wat men wel en niet moet doen bij een ramp en zo ja wat gaat u hieraan doen. Vindt u ook dat de sirenes eveneens binnen een woning hoorbaar moeten zijn en niet alleen in de buiten ruimte


---
Bent u het met D66 eens dat er (ook) in Maassluis meer regionaal en op grote schaal geoefend moet worden om Vlaardingse toestanden te voorkomen.


---
Bent u het met D66 eens dat deze oefeningen en extra inspanningen, die moeten worden gedaan om de Maassluise bevolking te beschermen, hoofdzakelijk door de verantwoordelijke industrie moeten worden betaald en dat hier een regeling voor moet worden getroffen, geldend voor de gehele regio.


---
Kunt u aangeven of de Westlandse omroepstichting (W.O.S.), waar Maassluis bij is aangesloten, een rol heeft bij de rampenbestrijding in Maassluis en of de Maassluise bevolking hiervan op de hoogte is. Zo nee, bent u het met D66 eens dat deze zender alsnog een belangrijke rol hierin moet spelen omdat vele Maassluizers, gezien het regionale karakter van deze zender, hierop zijn afgestemd.


---
Bent u er van op de hoogte dat diverse gemeenten en provincies een (digitale) risicokaart hebben waar de inwoners van de betreffende gemeenten exact kunnen zien waar risicovolle bedrijven en dergelijke met hun gevaarsaspecten in hun omgeving zijn gelegen. Via een motie van D66 is door de raad besloten dat deze risicokaart ook voor Maassluis wordt opgesteld. Bent u het met D66 eens dat het opstellen van deze risicokaart erg lang duurt en prioriteit moet krijgen en dat de verklaring van wethouder Groosman, dat deze risicokaart niet spoedig kan worden opgesteld omdat nog een onderzoek loopt hoe de opzet hiervan moet zijn, geen reden is gezien het feit dat andere gemeenten en provincies deze kaart al hebben.