Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Leidschendam, 3 juni 2003

Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil van nieuwe Kabinet direct actie tegen no go areas Harde maatregelen tegen winkelcriminaliteit op korte termijn noodzakelijk

Onveiligheid voor personeel en klanten leidt mede tot tientallen gedwongen sluitingen van winkels. Als er op korte termijn geen maatregelen worden genomen door het nieuwe Kabinet dan verwacht de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) dat in 2003 honderden winkels zullen moeten sluiten!

De hoge kosten van veiligheidsmaatregelen doen een buurt of wijk de das om en zijn vaak niet te dragen door winkeliers. Dat leidt tot gedwongen sluiting van winkels, vaak nadat onder andere huisartsen en scholen zijn vertrokken. De problemen hard aanpakken en fors investeren in preventieve maatregelen om het tij te keren. Fiscale steun voor winkeliers kan daarbij helpen en ook gemeenten of woningcorporaties zullen een deel van de kosten moeten dragen: bijvoorbeeld door het inhuren van particuliere bewaking.

Onorthodoxe maatregelen zijn nodig voor de juiste aanpak. Meer personeel inzetten in winkels en het huren van particuliere bewaking is van belang. Het op grote schaal inzetten van winkelverboden tegen draaideurcriminelen die elke dag lopen te stelen en daarbij geweld en agressie niet schuwen. Maar ook de veelplegers dienen preventief lang vastgezet te worden, winkeldieven moeten uit winkelgebieden worden gejaagd. Moderne camerabewaking met gezichtherkenning zou altijd een hulpmiddel moeten zijn.

In de overeenkomst die de Ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken samen met het Platform Detailhandel op 20 januari jl. hebben ondertekend, wordt veel belang gehecht aan een effectieve gebiedsgerichte aanpak van winkelcriminaliteit. Daarin speelt het lokaal bestuur een belangrijke rol. Op verzoek van lokale overheden wijst de Rijksoverheid urgentiegebieden aan, waarin een effectieve aanpak van onveiligheid voorop staat. De Ministeries zullen zich inspannen om hindernissen voor kansrijke onorthodoxe maatregelen weg te nemen. De detailhandel zal een actieve bijdrage leveren voor onorthodoxe oplossingen voor de problematiek in de urgentiegebieden.

In aanvulling op de bestaande aanpak van winkelcriminaliteit is het in de urgentiegebieden noodzakelijk om extra maatregelen in winkelcentra te treffen:


1. Uitbreiding of installatie van cameratoezicht door de overheid in onveilige winkelgebieden;
2. Bestrijding van drugsoverlast door rondhangende junks;
3. Gemeenten dienen hun schoonmaakplicht voor de openbare ruimte na te komen;
4. Het op grote schaal uitreiken van winkelverboden aan draaideurcriminelen (en eventueel landelijk voor alle filialen);
5. Het inrichten van mobiele politieposten;

6. Extra politietoezicht tijdens koopavonden;

7. Preventief fouilleren op wapens;

8. Het financieren van preventieve maatregelen;
9. Het aanpakken van overlast;

10. Het intensiveren van toezicht.

Vernieuwde RND-website
De overeenkomst 'Naar een gezamenlijke aanpak van winkelcriminaliteit', die de Overheid en detailhandel begin van het jaar hebben ondertekend, vindt u op de vernieuwde website (www.rndweb.nl) van de RND. Op deze website staat ook het Jaarverslag 2002 van de RND. Hierin wordt naast de belangrijkste onderwerpen van Winkelcriminaliteit, aandacht besteedt aan onder andere Arbeidszaken, Betalingsverkeer, Ruimtelijke Ordening, Milieu, E-business en de aangesloten brancheverenigingen van de RND.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht