Ingezonden persbericht

Persbericht

Derde Europees onderzoek van Checkpoint Meto toont daling van derving in detailhandel

Retailers gefrustreerd over aanpak justitie

Nieuwegein, 3 juni 2003 - De totale derving in de Europese detailhandel als gevolg van diefstal en verspilling is met 5,5% gedaald. Dit is vooral te danken aan het strengere preventiebeleid van de retailers en hun investeringen in beveiliging van winkels en producten. Retailers zijn echter gefrustreerd over de aanpak van justitie en de lichte straffen voor winkeldiefstal. Derving kostte de detailhandel in 2002-3 29 miljard EUR, oftewel het kostte iedere Europeaan gemiddeld 75,28 EUR per jaar. Dit alles blijkt uit de resultaten van de European Retail Theft Barometer, van het Centre for Retail Research die mede mogelijk werd gemaakt door Checkpoint Meto, toonaangevend leverancier van supply chain management- en beveiligingoplossingen voor de retail.

Daling dervingspercentages
Het is voor het eerst in drie jaar dat de gemiddelde derving scherp daalde van 1,45% naar 1,37% van de omzet. De meeste landen noteerden een daling van de dervingspercentages. De grote dalers waren Nederland (-10,8%) en Noorwegen (-10,7%), gevolgd door Griekenland (-6,5%), Spanje (-6,1%) en Frankrijk (-5,4%). In BelgiC+ en Luxemburg daalde het dervingspercentage met 2,9%. Toch waren er ook landen die hun jaarlijkse dervingspercentage licht zagen stijgen: Zwitserland (+4,7%), Denemarken (+2,3%), Portugal (+1,4%), Oostenrijk (+1,0%) en Ierland (+0,7%).

Retailers gefrustreerd
Toch blijft er nog veel werk te verrichten. Het onderzoek toont aan dat de afname van de derving vooral te danken is aan de bereidheid van retailers om te investeren in diefstalpreventiemaatregelen en niet zozeer aan de inzet van de autoriteiten. Onder Europese retailers heerst een algemeen gevoel van frustratie over wat wordt beschouwd als een falen van het justitieapparaat in het straffen van overtreders. Meer dan 65% van de respondenten vindt dat de politie niet bereid is om winkeldiefstal aan te pakken, dat de boetes te laag zijn en dat er te weinig gevangenisstraffen worden opgelegd.

Belangrijkste dervingsbronnen
Diefstal door klanten wordt door retailers nog steeds beschouwd als de grootste bron van verlies. Zij zijn verantwoordelijk voor 48% van de derving, wat overeenkomt met een bedrag van 13 miljard EUR. De eigen medewerkers zijn verantwoordelijk voor 28% en leveranciers voor bijna 7% van het totale verlies. Kortom, 83% van de derving is te wijten aan criminaliteit, terwijl de resterende 17% wordt veroorzaakt door interne fouten zoals administratieve fouten en fouten bij het prijzen van artikelen. De cijfers voor Nederland, BelgiC+ en Luxemburg schommelen rond de Europese gemiddelden.

Kosten
In 2002-3 gaven retailers ongeveer 6,4 miljard EUR uit aan beveiliging, een stijging van 720 miljoen EUR ten opzichte van vorig jaar. De totale omvang van de derving bedroeg 22,7 miljard EUR. Dit brengt de totale kosten van winkelcriminaliteit in Europa op 29 miljard EUR. Nederlandse retailers spendeerden 228,5 miljoen EUR aan beveiliging en Belgische en Luxemburgse retailers 259 miljoen EUR. Criminaliteitsgerelateerde derving bedroeg voor Nederland 777 miljoen EUR en voor BelgiC+ en Luxemburg 849,7 miljoen EUR. In totaal werd in Nederland 1 miljard EUR uitgegeven aan winkelcriminaliteit. In BelgiC+ en Luxemburg was dit 1,1 miljard EUR.

Kwetsbare goederen
Aantrekkelijke producten zoals lederwaren, lingerie en sieraden staan nog steeds hoog op het verlanglijstje van winkeldieven. Maar retailers melden ook een toename in diefstal van eigenmerk-artikelen zoals thee, koffie, vlees, babykleding, bedlinnen en bier.

Hoge respons
De European Retail Theft Barometer kende met 35% wederom een hoge response en omvat cijfers van 436 belangrijke Europese retailers afkomstig uit 16 verschillende landen, met een gezamenlijke omzet van 441 miljard EUR. De deelnemende 28.819 winkels vertegenwoordigen circa 21% van de Europese detailhandel. Hiermee is de European Retail Theft Barometer het grootste gezamenlijke onderzoek naar winkelcriminaliteit.

Fred de Haas, Managing Director Checkpoint Meto Benelux, over het onderzoek: 'De resultaten van dit toonaangevende onderzoek geven aan dat overheden meer ondersteuning moeten bieden aan retailers in hun strijd tegen winkelcriminaliteit. Het is echter bemoedigend om te zien dat de grote inspanningen die Europese retailers en fabrikanten elk jaar verrichten op het gebied van diefstalpreventie resultaat opleveren. Het is nu aan ieder van ons binnen de markt ons te blijven inzetten om hiervan een positieve trend te maken en niet slechts een eenmalig resultaat.'

Checkpoint Meto Benelux BV, Coltbaan 21, 3439 NG NIEUWEGEIN Telefoon: 030 - 609 41 11 - fax: 030 - 609 41 00

Theft Barometer Highlights

- De vragenlijst is verstuurd naar 436 belangrijke Europese retailers met een gezamenlijke omzet van 441 miljard EUR, bijna 29.000 winkels en goed voor 21% van de Europese detailhandel.
- Derving bedroeg in 2002-03 27,3 miljard EUR in vergelijking tot 30,3 miljard EUR in het voorgaande jaar.
- Een daling van 5,5% is positief nieuws voor Europese retailers, die toch al te kampen hebben met kleiner wordende marges en toenemende concurrentie.
- In heel Europa werd in 2002/3 meer uitgegeven aan beveiligingssystemen en beveiligingspersoneel, 6,4 miljard EUR, in vergelijking tot 5,6 miljard EUR in het voorgaande jaar. Een stijging van 12,7%.
- Doe-het-zelfzaken, super- en hypermarkten hadden de grootste daling in derving
- De grootste stijging in derving deed zich voor in elektra/video/muziekwinkels en in kleding- en textielwinkels.
- 83% van de derving is te wijten aan criminaliteit. 48% wordt veroorzaakt door klanten, 28% door medewerkers en 7% door oneerlijke leveranciers.
- 17% van de derving wordt veroorzaakt door interne fouten zoals administratieve fouten en fouten bij het prijzen van artikelen.
- In 2002-03 kostte winkelcriminaliteit 29 miljard EUR.
- Winkelcriminaliteit is geen 'slachtofferloze' misdaad. Het kost iedere Europeaan 75,28 EUR per jaar.
- De meest kwetsbare goederen zijn felbegeerde producten zoals lederwaren, lingerie, kleding, sieraden, parfums en cosmetica. Retailers melden ook een toename in diefstal van eigenmerk artikelen zoals thee, koffie, vlees, babykleding, bedlinnen en bier.
- De meerderheid van retailers in Europa (65%) vindt dat de politie 'onwillig' dan wel 'zeer onwillig' is om adequaat op te treden in geval van winkeldiefstal.
Over Checkpoint Meto
Checkpoint Meto b

Over Centre for Retail Research
Het Centre for Retail Research (CRR) biedt onderzoek en consultancy gericht op de retailsector naar manieren om adequaat in te spelen op veranderingen binnen de detailhandel met als focus fraude en misdaad binnen de retailbranche. De Europese Retail Theft Barometer is uitgevoerd door de directeur van het CRR, Professor Joshua Bamfield. Al sinds midden jaren tachtig doet Professor Bamfield onderzoek naar retailmisdaad. Hij heeft een boek geschreven over elektronische artikelbeveiliging en heeft diverse artikelen gepubliceerd over fraude en diefstal en het gebruik van computers door de detailhandel. Voor meer informatie: www.retailing.uk.com