Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB plaatst 13 rijsimulatoren

De ANWB zal nog voor de zomer dertien rij-simulatoren bij een aantal vestigingen van rij-opleidingen plaatsen. Verwacht wordt dat aan het einde van dit jaar in totaal 20 simulatoren in gebruik zullen zijn. Voor het jaar 2004 staat de komst van zo'n 40 rij-simulatoren gepland.

Volgens de bond biedt de inzet van de rij-simulator belangrijke voordelen. Zo is uit onderzoek is namelijk gebleken dat de leerwaarde van een uur op de simulator te vergelijken is met drie uur op de openbare weg. De simulator geeft de instructeur informatie over de sterke en de zwakke plekken in de rijstijl van de kandidaat. Dat geeft de instructeur de gelegenheid om extra aandacht te besteden aan deze onvolkomenheden. Belangrijk is verder dat de kandidaten het 'rijden' met de simulator als leuk en spannend ervaren. Verder wordt bij de rij-opleiding ook computeronderwijs ingezet. Inzit van zowel simulator als computer zijn erop gericht de kandidaat beter voor te bereiden op het rij-examen.

De ANWB meent dat de slagingspercentages van ANWB-rijopleidingen met 10 % omhoog kunnen en dat de prijsstijgingen van de autorijles beperkt kunnen blijven door de inzet van deze apparatuur.

De ANWB heeft nu al rij-simulatoren geplaatst bij rij-opleidingen in Eindhoven, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Apeldoorn.