Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
34

Directie:
voorlichting

03-06-2003

Status:
informatie

Overdracht chimpansees naar stichting AAP

Een groep van 34 gezonde chimpansees en 29 chimpansees die met HIV en hepatitis C zijn geïnfecteerd, wordt overgedragen van het Biomedical Primate Research Center (BPRC) aan Stichting AAP. Minister Van der Hoeven van OCW, voorzitter Ruitenberg van de Raad van Toezicht van BPRC en directeur Van Gennep van Stichting AAP hebben hiertoe vanmorgen een convenant ondertekend.
De 34 gezonde dieren gaan naar een onderkomen van Stichting AAP in het Zuid-Oosten van Spanje die naar verwachting halverwege 2004 gereed zal zijn. De 29 geïnfecteerde dieren gaan naar een opvanglokatie in Almere die waarschijnlijk in de tweede helft van 2005 gereed zal zijn.

Het convenant past in het overheidsbeleid dat experimenten met chimpansees worden verboden en dat chimpansees die eerder zijn ingezet voor experimenten, een goed verzorgd bestaan wordt geboden. In het convenant, dat een uitwerking van een hoofdlijnenakkoord uit oktober 2002 is, staan tot in detail de voorwaarden genoemd op het gebied van huisvesting en welzijn van de chimpansees die aan Stichting AAP worden gesteld. Ook voorwaarden op het gebied van de gezondheid en veiligheid van dieren en verzorgers zijn nauwkeurig vastgelegd, aangezien de geïnfecteerde chimpansees drager van gevaarlijke virussen zijn. De voorwaarden zijn opgesteld in overleg tussen de Voedsel- en warenautoriteit (VWA), die is belast met het toezicht op dierproeven en proefdieren, het ministerie van VWS en Stichting AAP. Voordat de dieren naar hun bestemmingen in Almere en Spanje worden overgebracht, zullen BPRC en VWA de onderkomens inspecteren.

De kosten voor de huisvesting en verzorging van de chimpansees bedragen bijna anderhalf miljoen euro per jaar gedurende ruim 25 jaar. Deze kosten worden geheel betaald door de overheid. Het ministerie van OCW heeft Stichting AAP financieringsgaranties geboden, waardoor zij een banklening kon verkrijgen. De duur van de financiering is afgestemd op de statistisch te verwachten levensduur van de dieren.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl