Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Wijziging regelingen Vogelpest (2)

WIJZING REGELINGEN VOGELPEST (2)

Vervolg op Wijzing regelingen Vogelpest(1)

Artikel II
De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:


---
Na artikel 3b, vierde lid, worden de volgende leden toegevoegd:
5. In de gebieden als bedoeld in bijlage I, onderdeel II, worden de markten, verkopingen of veilingen waarop éénhoevigen en evenhoevigen worden verhandeld, alsmede tentoonstellingen, keuringen of andere evenementen, geschorst.

6. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer met een vervoermiddel van éénhoevigen of evenhoevigen naar markten, verkopingen of veilingen waarop éénhoevigen en evenhoevigen worden verhandeld, alsmede tentoonstellingen, keuringen of andere evenementen, voor zover de éénhoevigen en evenhoevigen niet afkomstig zijn van bedrijven uit de gebieden als bedoeld in bijlage I, onderdeel II.


---
Artikel 4, achtste lid, komt als volgt te luiden:
8. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onderdeel b, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt of kennelijk bestemd is voor het vervoer van consumptie-eieren als bedoeld in artikel 3, vijfde lid. Deze vervoermiddelen worden gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.


---
Artikel 11 komt als volgt te luiden:
Artikel 11

1. Het verbod, bedoeld in artikel 3b, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van éénhoevigen.

2. Het verbod, bedoeld in artikel 3b, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van evenhoevigen afkomstig van een plaats waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, indien:
a. het vervoer plaatsvindt overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, als bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv;
b. voor zover het vervoer plaatsvindt met een vervoermiddel, het vervoermiddel is aangemeld, overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, en
c. voor zover het vervoer plaatsvindt met een vervoermiddel, het vervoermiddel wordt gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, als bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Artikel III
Artikel 2 van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 komt als volgt te luiden:
Artikel 2

1. Het is verboden een vervoereenheid of container te vervoeren in compartiment A, voor zover dat deel dat samenvalt met het vervoersbeperkingsgebied, bedoeld in Bijlage I, onderdeel 1, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, in compartiment E, voor zover dat deel dat samenvalt met het vervoersbeperkingsgebied, bedoeld in Bijlage I, onderdelen 1 en 2, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, of in compartiment B of G, van of naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, indien:
a. een vervoereenheid of container niet is voorzien van een overeenkomstig deze regeling rechtmatig afgegeven en aangebracht, voor het betreffende compartiment geldend, kenteken als bedoeld in bijlage II respectievelijk bijlage III;
b. een vervoereenheid of container is voorzien van een ander niet voor het betreffende compartiment geldend kenteken als bedoeld in bijlage II respectievelijk bijlage III.

2. Het is verboden een vervoereenheid of container te vervoeren in compartiment A, met uitzondering van het vervoersbeperkingsgebied, bedoeld in Bijlage I, onderdeel 1, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, in compartiment E, met uitzondering van het vervoersbeperkingsgebied, bedoeld in Bijlage I, onderdelen 1 en 2, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee
2003, of in compartiment C, D, F of H van of naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren bedrijfsmatig worden gehouden, indien: a. een vervoereenheid of container niet is voorzien van een overeenkomstig deze regeling rechtmatig afgegeven en aangebracht, voor het betreffende compartiment geldend, kenteken als bedoeld in bijlage II respectievelijk bijlage III;
b. een vervoereenheid of container is voorzien van een ander niet voor het betreffende compartiment geldend kenteken als bedoeld in bijlage II respectievelijk bijlage III.

3. Het is verboden:
a. een vervoereenheid of container waarvoor een voor compartiment A of B geldend kenteken is afgegeven, te vervoeren van compartiment A of B naar compartiment C, D, E, F, G of H, ongeacht de bestemming of aldaar aanwezig te hebben;
b. een vervoereenheid of container waarvoor een voor compartiment C, D of H geldend kenteken is afgegeven, te vervoeren van compartiment C, D of H, naar compartiment A, B, E, F of G , ongeacht de bestemming of aldaar aanwezig te hebben;
c. een vervoereenheid of container waarvoor een voor compartiment E geldend kenteken is afgegeven, te vervoeren van compartiment E naar een ander compartiment, ongeacht de bestemming of in een ander compartiment aanwezig te hebben;
d. een vervoereenheid of container waarvoor een voor compartiment F of G geldend kenteken is afgegeven, te vervoeren van compartiment F of G naar compartiment A, B, C, D, E of H, ongeacht de bestemming of aldaar aanwezig te hebben;

4. Het derde lid is niet van toepassing, indien is voldaan aan artikel
3, vijfde lid. Na afloop van de in artikel 3, vijfde lid, onderdeel b, bedoelde periode is het toegestaan de in het derde lid bedoelde vervoereenheden of containers van een ander kenteken te voorzien overeenkomstig de procedure, bedoeld in artikel 3.
5. Het is verboden een vervoereenheid of container te vervoeren van een compartiment naar een lidstaat of derde land of van een lidstaat of derde land naar een compartiment, indien een vervoereenheid of container is voorzien van een kenteken als bedoeld in bijlage II of bijlage III.

6. Onverminderd de bepalingen van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 en de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I, zijn het eerste en tweede lid, van toepassing voor het vervoer van:
a. AI-gevoelige dieren;
b. broed- of consumptie-eieren van AI-gevoelige dieren; c. gebruikt strooisel en dierlijke mest;
d. evenhoevigen en éénhoevigen;
e. diervoeders of rauwe melk;
f. gestorven slachtdieren als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Destructiewet.

7. Onverminderd de bepalingen van de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003, zijn het eerste tot en met vierde lid van overeenkomstige toepassing voor vervoereenheden of containers van serviceverleners die met het oog op de uitoefening van beroep of bedrijf op bedrijven komen waar AI-gevoelige dieren bedrijfsmatig worden gehouden.

8. Het verbod, bedoeld in het derde lid, onderdeel b, is niet van toepassing voor het vervoer van eenden overeenkomstig artikel 3c van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003.
9. De verboden, bedoeld in het derde lid, zijn niet van toepassing voor het vervoer van rauwe melk, indien de daartoe gebruikte vervoereenheden of containers voldoen aan artikel 3, eerste tot en met vierde lid.

10. De verboden, bedoeld in het derde lid, zijn niet van toepassing op het vervoer van gestorven slachtdieren als bedoeld in het zesde lid, onderdeel f, indien de daartoe gebruikte vervoereenheden of containers voldoen aan artikel 3, eerste tot en met vierde lid, en vanaf de grens van een compartiment rechtstreeks naar het verwerkingsbedrijf in compartiment E worden verplaatst of vanaf de grens van een compartiment rechtstreeks naar de overslagplaats van het verwerkingsbedrijf in compartiment A worden verplaatst.
11. De verboden, bedoeld in het eerste tot en met vierde lid, zijn niet van toepassing voor vervoereenheden of containers die gebruikt worden in het kader van ruiming van bedrijven.

12. Het eerste tot en met vierde lid zijn van overeenkomstige toepassing op het vervoer van éénhoevigen en evenhoevigen en melk, respectievelijk diervoeder, bedoeld in artikel 8a, eerste en tweede lid, respectievelijk derde lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, van, respectievelijk naar, bedrijven waarvan de AI-gevoelige dieren ingevolge artikel 22, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn gedood en vervolgens van het bedrijf zijn afgevoerd.

13. De verboden, bedoeld in het derde lid, onderdeel b, is niet van toepassing op het rechtstreekse vervoer van kalkoenen, bedoeld in artikel 6, vierde lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I.

14. De verboden, bedoeld in het derde lid, onderdeel a, b en e, zijn niet van toepassing op het rechtstreekse vervoer van AI-gevoelige dieren vanuit de compartimenten A, B, G en H naar een slachthuis in compartiment E, overeenkomstig artikel 9 van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003.

15. Het verbod, bedoeld in het derde lid, onderdeel c, is niet van toepassing op het rechtstreekse vervoer van leghennen overeenkomstig artikel 6, zesde lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I.

Artikel IV
Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt, en treedt op 3 juni 2003 om 12.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Bijlage bij deze regeling

Bijlage I bij artikel 2, derde lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I

Slachthuizen en routen als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de regeling


1. Slachthuis T. Storteboom
Provincialeweg 70

9864 PG Kornhorn
EG nr. 5018
Route:
Vanaf grensovergang Nieuweschans via de A7 in westelijke richting tot aan afslag 32, Marum. Bij de afrit rechtsaf de N980 volgend in noordelijke richting naar Noordwijk (Gr). De weg volgend richting Kornhorn, eerste weg rechts Ipo Haaimaweg. Vervolgens eerste inrit links (ongeveer 4 km vanaf de snelweg).


2. Slachthuis Gebroeders Heys
Mulderpark 23

9351 NR Leek
EG nr. 5048
Route:
Vanaf grensovergang Nieuweschans naar Nederland, volg vervolgens de A7 naar Groningen, Groningen (A7) in westelijke richting (richting Drachten A7), neem op de A7 de afslag 34 Leek, einde afrit links (Oude Postweg), volg de Oude Postweg tot aan de stoplichten, bij de stoplichten rechts (Oldebertweg), volg de Oldebertweg tot de eerste rotonde, op de rotonde links (3/4 rond) (Auwemalaan), volg de Auwemalaan (richting Zevenhuizen), de Auwemalaan gaat over in Diepswal, Diepswal eerste weg rechts Kalkoven, weg volgen op T-splitsing links, hier bevindt zich de inrit van Pluimveeslachterij Gebroeders Heys B.V.


3. Slachthuis Vleesch du Bois
Vleesch du Bois Dedemsvaart BV
Langewijk 135

7701 AD Dedemsvaart
EG nr. 5031
Route:
Vanaf de grensovergang Zwartemeer/Hebelermeer de N37/A37 volgen tot de kruising met de N34 (bij Holsloot), N34 volgen richting Coevorden tot aan de Anerweg (de afslag bij Gramsbergen), volgen richting Dedemsvaart, Anerweg volgen overgaand in de Dedemvaartseweg, overgaand in de Tottenhamstraat, overgaand in de Rheezerend, overgaand in de Langewijk., bij de kruising met de Celsiusstraat linksaf Langewijk
135.
Bijlage II artikel 6, vierde lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I

Slachthuis en route als bedoeld in artikel 6, vierde lid, van de regeling:

Vervoer van kalkoenen van de compartimenten C, D en H naar compartiment E
Corridor voor slachthuis:
Dutch Turkey Company
Kleine Broekstraat 8

5831 AP Boxmeer
EG nr. 5081

Corridor vanuit de compartimenten C, D, en H naar compartiment E t.b.v. kalkoenslachterij Dutch Turkey Company te Boxmeer Vanaf de A50 Zwolle/Apeldoorn, richting Arnhem, bij knooppunt Waterberg de A12 op, bij knooppunt Velperbroek richting N325 (Pleyroute), N325 gaat over in de A325, richting Nijmegen, via de Generaal J. Gravinweg kom je op het Keizer Trianusplein (verkeersplein) Nijmegen binnen, afslag St. Canisiussingel, die gaat over in de Oranjesingel, die volgen dan kom je op het Keizer Karelplein, afslag St. Annastraat nemen, helemaal volgen tot in Malden (N844), bij T-splitsing met stoplichten, rechtsaf richting snelweg A73, richting Venlo, op de A73 afslag nr. 6 Gemert/St. Antonus/Saxe Gotha, beneden bij de verkeerslichten linksaf (N272), eerste rotonde, direct rechts, Ir. Wagterstraat, 1e kruising linksaf, Kleine Broekstraat in, vervolgens 2e straat rechts, Heistraat, kalkoenslachterij Dutch Turkey Company ligt aan de rechterhand.

Bijlage III bij artikel 6, zesde lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I

Slachthuis en route als bedoeld in artikel 6, zesde lid, van de regeling

Van Compartiment E naar H

Pluimveeslachthuis Klaassen & Co
Schaluinen 1

5111 HB Baarle Nassau
EG nr. 5072

Route:
Vanaf Ekkersrijt A58 richting Tilburg, vervolgens A58 volgen richting Breda, afslag nr. 12 (Gilze), aan het einde van de afrit de N260 volgen richting Baarle Nassau, in het centrum van Baarle Nassau bij T-splitsing linksaf de N268 op, na ongeveer 2km ligt aan de linkerzijde Pluimveeslachthuis Klaassen & Co.
Bijlage IV bij artikel 6, zevende lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I
GEZONDHEIDSVERKLARING
Voor AI-gevoelige dieren uit compartiment E en geslacht worden in compartiment E, of via de corridor, bedoeld in artikel 6, zevende lid, in compartiment H.

In te vullen door de pluimveehouder
Naam pluimveehouder :
Laadadres bedrijf :
UBN :
Betreft AI-gevoelige soort :
Aantal :
Adres slachterij :
Kenteken vrachtauto
en/of aanhanger :
Datum :
Hantekening houder AI-gevoelige dieren:

In te vullen door de dierenarts

Ondergetekende verklaart:

- Alle pluimvee op bovenstaand bedrijf klinisch geïnspecteerd te hebben op:
Datum :
Tijd :


- Bij deze dieren geen klinische verschijnselen te hebben geconstateerd die wijzen op Aviare Influenza of enige andere aangifteplichtige besmettelijke dierziekte.

- Het onderzoek binnen 12 uur voorafgaand aan het laden van de AI-gevoelige dieren te hebben uitgevoerd.

Naam dierenarts :
Adres :
Woonplaats :
Telefoonr. Praktijk :
Datum :
Handtekening dierenarts:


03 jun 03 11:10