Nederlandse Orde van Advocaten

3 juni 2003

Orde: zorgen over vacaturestops magistratuur

De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich net als de Raad voor de Rechtspraak en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak ernstig zorgen over de vacaturestops bij de rechterlijke macht en het openbaar ministerie. Het niet benoemen van nieuwe rechters en officieren van justitie heeft tot gevolg dat er minder strafzaken kunnen worden afgehandeld, en dat de doorlooptijden zullen stijgen. De voorgenomen bezuinigingen hebben, naar te vrezen valt, ook negatieve gevolgen voor de soms dramatisch lange doorlooptijden in civiele procedures.

De Orde is zich bewust van de moeilijke economische omstandigheden, en begrijpt dat er in veel sectoren bezuinigd zal moeten worden. Er zijn echter goede redenen om de staande en zittende magistratuur daarbij zoveel mogelijk te ontzien. De afgelopen jaren is er, mede met het oog op de veiligheid in de samenleving, terecht veel geïnvesteerd in het rechtsbedrijf. Die investeringen worden nu in één klap ongedaan gemaakt.

Het heeft er alle schijn van dat de rechterlijke macht en het openbaar worden opgescheept met een onmogelijke opgave. Enerzijds is er de luide roep om meer veiligheid, anderzijds worden de daarvoor benodigde middelen niet langer beschikbaar gesteld. Volgens algemeen deken Jeroen Brouwer dienen kabinet en volksvertegenwoordiging te beseffen dat er een groot goed op het spel staat: het vertrouwen van de burger in de rechtsstaat.

Voor informatie kunt u bellen met Hanneke Siegert, bestuurssecretaris, telefoonnummer 070 3353595.

---

Index Volgende bericht