foto verwelkingsziekte

Platanenbladval niet alarmerend

Bladvlekkenziekte. In Platanen treedt momenteel een ziekte op die de jonge bladeren in enkele dagen doet verschrompelen en afvallen. Het ziet er alarmerend uit, maar de schade voor de boom is beperkt. De getroffen bomen maken in de regel weer nieuw blad. Gedurende de rest van het groeiseizoen functioneren de bomen dan normaal.

Herfstige beelden
Onder de platanen lijkt het wel herfst. Deze bekende bomen, met de groene afschilferende bast, zijn goed bestand tegen de slechte groeiomstandigheden in steden. Toch laten ze nu veel bl ad vallen. Voor veel mensen een reden om bij de Bomenstichting te informeren wat er aan de hand kan zijn.

Schimmel
De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, Gnomonia errabunda, die vooral na perioden met relatief lage temperaturen en veel neerslag in het voorjaar schade aanricht. Het blad en jonge twijgen verwelken. In de zomer komt de ziekte ook voor, maar dan in de vorm van verkleuring van volgroeide bladeren.

Beperkte schade
Reden tot paniek is er niet. Wel geeft het afsterven van twijgen en blad vanzelfsprekend groeischade. Gelukkig hebben de bomen het vermogen Ðten koste van extra energie- weer opnieuw uit te lopen en aan het eind van de maand juni zal het verschijnsel grotendeels verdwenen zijn. Sommige bomen blijken zeer gevoelig te zijn en verliezen bijna al het blad. Hier ondervinden ze behoorlijk schade van en als dit meerdere jaren achtereen plaatsvindt, zal de boom een kwijnend bestaan lijden en misschien wel afsterven.

Bomenstichting
De Bomenstichting stuurt dit persbericht uit in reactie op de vele telefonische vragen van ongeruste bomenliefhebbers. Wie meer wil weten van actuele en tijdloze zaken rond de bomen in Nederland kan zijn licht opsteken via www.bomenstichting.nl

einde persbericht
Verzenddatum: 2 juni 2003
Nadere informatie bij De Bomenstichting,
Telefoon: (030) 230 35 23, San v.d. Molen
Fax: (030) 231 03 31
E-mail: info@bomenstichting.nl