Gemeente Haarlem


Sector SB / Communicatie
Myrna Wiggers
telefoon 023-5114902
3 juni 2003
nieuwe straatnamen in Haarlem



Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht






Van
Contactpersoon
Doorkiesnummer(s)
Datum
Onderwerp



Nieuwe straatnamen in de Harmenjansbuurt

In overleg met de toekomstige bewoners heeft het college van burgemeester en wethouders vijf nieuwe namen vastgesteld voor de nieuwe woningen in de Harmenjansbuurt.

Thorbeckeplantsoen (1798-1872)
Op verzoek van de toekomstige bewoners blijft de naam Thorbecke gehandhaafd. Thorbecke was de leider van de zogenaamde "negen mannen" die in 1844 een voorstel voor vergaande herziening van de grondwet indienden en in 1848 werd hij lid van de commissie tot ontwerp van grondwetsherziening. Hij heeft verschillende ministeries gevormd en in drie daarvan trad hij op als minister-president.
Wim van Eststraat (1923-2003)
In 1951 was Wim van Est in Dax de eerste Nederlander die de gele trui aantrok. Een dag later, tijdens de 13e etappe van Dax naar Tarbes, viel hij op de Aubisque in een ravijn, tijdens een poging de superdaler Magni te achterhalen. Wim van Est startte negen maal in de Tour, waarin hij drie etappes won en in 1957 op de achtste plaats eindigde in het eindklassement. Dé wedstrijd van Wim van Est was Bordeaux-Parijs. Hij verscheen acht keer aan de start, won drie maal en werd drie keer tweede. Hij had ook verschillende bijnamen, zoals "De Locomotief", "IJzeren Willem" en "de Beul van het Heike".
Bep van Klaverenstraat (1907-1992)
Bep van Klaveren was bokser en behaalde in 1928 een gouden medaille (vedergewicht) op de Olympische Spelen in Amsterdam. Hij is tot nu toe de enige Nederlandse bokser geweest die een gouden medaille op de Olympische Spelen heeft gehaald. Ook is bij 2x Europees kampioen geweest. Hij stond bekend als de "Dutch windmill".
Wout Wagtmanserf (1929-1994)
Wout Wagtmans is een bekend wielrenner geweest en heeft verschillende etappes in de Tour de France gewonnen.
Kick Smitweg (1911-1974)
Kick Smit was voetballer en speelde bij HFC Haarlem en is met HFC Haarlem Nederlands kampioen geworden. Ook kwam hij 29 keer uit voor het Nederlands elftal.




---- --