De Unie


Interpolis: Principe akkoord bereikt

3 juni 2003 - Afgelopen vrijdag hebben De Unie en de andere vakorganisaties een principe akkoord bereikt met uw directie over een verlenging van het Sociaal Plan Interpolis. Het lopende plan gold eigenlijk tot 1 januari 2003, maar werd nog stilzwijgend toegepast.

De tekst van het principe-akkoord vindt u vanaf woensdag 28 mei 2003 op het Interpolis-web.

Het is een verlenging, maar er is toch nog wel een aantal essentiële aanpassingen:

* De verwijzing naar het mobiliteitscentrum (hoofdstuk 2) is niet meer opgenomen. Herplaatsing is en blijft een verantwoordelijkheid voor de leidinggevende. De herplaatsingkandidaat krijgt voor de ondersteuning e.d. een persoonlijke begeleider. Dit kan indien gewenst de leidinggevende zelf zijn, maar bijvoorbeeld ook een HR-adviseur of een externe begeleider.

* De herplaatsingsprocedure bestaat nu nog uit twee fases (vanwege de andere structuur van Interpolis): zes maanden zoeken in principe binnen Interpolis, daarna zes maanden ook buiten Interpolis.
De totale periode is gelijk gebleven.

* Aan het eind van het herplaatsingtraject vindt geen toetsing meer plaats door de Begeleidingscommissie. Dit wordt aan de rechters overgelaten, indien noodzakelijk.
Wel toetst de Toetsingscommissie bijvoorbeeld of de periode moet worden verlengd of dat het herplaatsingstraject correct is verlopen.

* Een herplaatsingskandidaat mag een aangeboden functie in principe niet weigeren (ook niet de eerste keer). De Toetsingscommissie toetst de redelijkheid, en de medewerker kan vervolgens alsnog accepteren.

* Suppletie op lager maandsalaris bij een functie buiten Interpolis is gemaximeerd op 20% van het Interpolis maandsalaris. Tenzij in bijzondere situaties. Helaas is er misbruik geconstateerd.
* Het oude plan kende geen schadevergoeding bij ontslag na einde herplaatsings-traject. Dat is echter een forse onmissie gebleken: er zijn collegas met ontslag gegaan. Er is nu afgesproken dat er een schadeloosstelling is conform de Kantonrechters formule, minus zes maanden, zijnde de helft van de bemiddelingstermijn. De kantonrechter trekt veelal de gehele periode van de vergoeding af, en tot op dit moment, we hadden het liever anders gezien, maar was er niets!

* De werkingsfeer is iets uitgebreid: Er hoeft niet per se sprake te zijn van een adviesaanvrage van de ondernemingsraad. De ondernemingsraad moet wel op de hoogte zijn. In het voorjaar heb ik een aantal malen gesproken met kaderleden. Tevens is er intensief overleg geweest met met name de Centrale Ondernemingsraad. Deze zal zich ook nog uitspreken over het principe-akkoord.

Naar mijn mening, en die van mijn collegae van de andere vakorganisaties, kan het bereikte
principe-akkoord de toets der kritiek doorstaan en biedt het meer aan de medewerker dan het
oude.
Ik vraag uw stem te mailen aan wll-w@unie.nl. Vermeld uw naam, adres. VErlemd tevens of u wel of niet akkoord gaat, of dat u zicht onthoudt van stemming.

Heeft u vragen, bel (0345-851034) of mail mij.

Met vriendelijke groet,

Wim ter Welle
Bestuurder

* Intropagina Interpolis