Ingezonden persbericht

Persbericht, 3 juni 2003

Nieuwe fiets & trein-planner voor fietsvakantie

Wie op fietsvakantie in Europa gaat, heeft vaak grote moeite om de fiets op het beginpunt van de fietsreis te krijgen. In veel internationale treinen is het niet toegestaan om een fiets mee te nemen. Een nieuwe digitale fiets & trein-planner vergemakkelijkt het plannen van een fietsvakantie aanzienlijk doordat het de treinverbindingen in Europa selecteert waar fietsvervoer mogelijk is. De fiets & trein-planner is vanaf 3 juni te vinden in de Vraagbaak op de site van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl) en www.cyclingtransport.com

Op de fiets & trein-planner staat een plattegrond van Europa waarin populaire fietsroutes met treinverbindingen staan ingetekend. Met één klik op de muis verschijnt de snelste treinverbinding van en naar Nederland waarin ook de fiets vervoerd mag worden. Handig voor wie een fietsvakantie ergens in het buitenland wil beginnen maar eerst de fiets naar het beginpunt van de reis moet vervoeren. De site is ook geschikt om tijdens de fietsvakantie in een internetcafé te raadplegen als je bijvoorbeeld een treinverbinding terug naar huis zoekt. De meest gebruikte trajecten (zoals Florence) zijn met een formulier direct te reserveren en te boeken bij de Treinreiswinkel. Ook enkele vliegverbindingen zijn opgenomen.

De fiets & trein-planner voorziet in een grote behoefte omdat de Europese fietsroutes (zoals naar Rome en Santiago de Compostela) steeds populairder worden. Een voorbeeld hiervan is het Fietsweb, een netwerk van Europese fietsroutes met Nederland als middelpunt, dat zich steeds meer uitbreidt. Inmiddels zijn 30 routeboekjes uitgegeven. De NS heeft echter geen internationale fiets & trein-planner. Bovendien zijn dit jaar de mogelijkheden om de fiets in de trein te vervoeren verminderd doordat de autoslaaptrein van Nederland naar Frankrijk en Italië niet meer rijdt.

De interactieve fiets & trein-planner is een initiatief van Carto Studio, de Fietsersbond, de Fietskaart Informatie Stichting en Bert Sitters Fietsverhalen. Carto Studio heeft de site ontworpen. De site - gemaakt in Flash - is fraai vormgegeven met impressies van landschappen, geluid van tjoekende treinen en een filmpje om alvast achter de computer een virtuele fietstocht te maken.