Partij van de Arbeid


03-06-2003

Noodklok voor het speciaal onderwijs!

Voor het speciaal onderwijs moeten we de noodklok luiden. En wel zó hard dat-ie in Den haag te horen is. De PvdA maakt zich zorgen over de toename van het aantal leerlingen dat niet de zorg en onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. In de notitie 'speciaal onderwijs in ontwikkeling" van Rob Oudkerk worden deze leerlingen wel opgemerkt maar om onduidelijke reden niet benoemd. Op blz. 35 staat letterlijk "aangezien de REC-scholen hebben afgesproken geen leerlingen te indiceren wanneer er geen plaats is op de scholen zijn er geen "wachtlijst leerlingen". Sorry , wethouder. Dit kan niet, op deze manier verdwijnen die leerlingen uit de statistieken en dat is een slechte zaak. Immers, hoe kun je je aanbod voldoende afstemmen op de vraag als er zogenaamd geen vraag is.

Niet geïndiceerde leerlingen, verwijderde leerlingen, geweigerde leerlingen, van leerplicht ontheven leerlingen , thuiszittende en moeilijke dossier leerlingen. Al deze leerlingen zijn wel degelijk "wachtlijstleerlingen". Ze wachten namelijk op onderwijs dat voor hen nu niet beschikbaar of toegankelijk is. Er bestaan ook nog onzichtbare en toekomstige wachtlijstleerlingen.

Het is raar, maar ik zag ze gisteren op de Kingma school in A'dam Noord. U weet wel die school waar op een kamer van twee bij vier meter de directeur, de adjunct-directeur en administratieve krachten als sardientjes in een blik zitten. Dat is die school waar onlangs een leerkracht op de gang door de verrotte vloer zakte. Die school waar leerkrachten, ondanks barre arbeidsomstandigheden het optimale uit hun leerlingen proberen te halen en ook nog blijven

lachen. Die school die altijd maar weer een plekje inruimt voor een leerling met een gecompliceerd dossier en die ergens anders afgewezen werd. Dit is één van die scholen die het leerlingenaantal schrikbarend zien groeien. Veel scholen hebben aanzienlijke problemen op het gebied van huisvesting en gekwalificeerd personeel. Het zijn de ontbrekende randvoorwaarde van de 'speciale' scholen waarvoor u en ik, maar zeker het openbaar bestuur, als werkgever, de ogen uit ons hoofd moeten schamen. Wij vragen u, wethouder, ga als de wiedeweerga de actiepunten in deze nota uitvoeren en ik roep u, maar ook de raad op om te investeren in onderwijshuisvesting en competente leerkrachten. Vraag uw collega, wethouder Belliot, te komen met basisbekostiging van jeugdartsen. En luid in Den Haag zo hard als u kunt de noodklok . De regelgeving en bekostigingsystematiek vanuit Den Haag deugt voor geen meter. Daar hebben de speciale scholen in A'dam direct last van en dus worden de leerlingen weer de dupe.

Karina Schaapman