Politie Amsterdam-Amstelland

Illegale prostituees gearresteerd
3-6-2003. De politie Amsterdam-Amstelland heeft vanaf donderdag 40 illegaal in Nederland verblijvende vrouwen gearresteerd in het kader van "Spirit 4". Zij behoren tot de groep veelplegers en maken zich met name in de binnenstad schuldig aan verschillende vormen van criminaliteit. Ook zorgen ze voor veel overlast. De vrouwen, afkomstig uit Nigeria, zijn vooral werkzaam als prostituee. Zij benaderen hun klanten vaak agressief en de contacten ontaarden niet zelden in beroving en/of diefstal. De arrestanten zullen aanstaande woensdag per vliegtuig naar het land van herkomst worden uitgezet.

Veel klachten
Al enige maanden wordt de politie in de binnenstad overspoeld met klachten over illegaal in Nederland verblijvende prostituees uit Afrika die zich schuldig maken aan diverse vormen van criminaliteit. Daarnaast veroorzaken zij veel overlast. Zij tippelen vooral in de binnenstad en benaderen hun klanten behoorlijk agressief. Niet zelden ontaardt een contact met één van deze dames in een beroving of blijkt dat de klant na afloop bestolen is van geld en goederen. Ook de dreiging die van deze prostituees uitgaat (zij opereren vaak in groepen) komt de veiligheidsgevoelens van de bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad niet ten goede. Bij eerdere politieacties werden al meerdere vrouwen op de bon geslingerd. Aan de hand van fotos en analyse van vingerafdrukken werd met behulp van de autoriteiten in Nigeria vastgesteld dat de vrouwen met name uit dat land afkomstig waren.

Flink aantal arrestaties
De actie "Spirit 4" begon afgelopen donderdag en richtte zich op de openbare ruimte in de binnenstad. Dit is het werkterrein van de betrokken vrouwen. Tot en met zondag werden hierbij 27 criminele illegale prostituees van straat geplukt. Afgelopen maandag werden tien woningen en panden binnengevallen (veelal in Amsterdam Zuidoost) waarvan bekend was of vermoed werd dat veel van de dames daar verbleven. Op deze laatste actiedag werden nog eens 17 arrestaties verricht. Met deze actiehoopt de politie een belangrijke stap te zetten als het gaat om het tegenhouden van deze vormen van criminaliteit en overlast.

---
Fietsertje botst met motoragent
6-3-2003. Gistermiddag rond vijf uur botste een 12-jarige fietser op een motoragent. De agent reed de Linneausparkweg in toen er plotseling een fietser vanachter een geparkeerde auto te voorschijn kwam. Een aanrijding was het gevolg. De 12-jarige kneusde zijn enkel maar bleef verder ongedeerd.
Ruzie ontaardt in vechtpartij
6-3-2003. Irritaties over het rijgedrag van een medeweggebruiker op de Basisweg ontaardde gisteravond in een vechtpartij waarbij een 30-jarige bestuurder van een auto en zijn 27-jarige passagier rake klappen kregen. Twee mannen van respectievelijk 21 en 30 jaar zijn later aangehouden.

Rond negen uur reden de slachtoffers op de Basisweg in de richting van de Seineweg. Omdat voor de slachtoffers twee autos beide rijstroken blokkeerden toeterden zij. Toen zij uiteindelijk konden inhalen, lieten zij met hun middelvinger hun afkeuring blijken. Bij de verkeerslichten ging het vervolgens mis. Uit de andere wagens achter de slachtoffers, kwam een aantal personen hun richting op. De portieren van de auto werden opengetrokken en de slachtoffers kregen rake klappen met onder andere een ijzeren staaf. Toen zij aangifte op het politiebureau wilden doen, zagen zij één van de autos van de daders bij het bureau geparkeerd staan.
Winkelpersoneel opgesloten
6-3-2003. Zaterdagochtend rond negen uur heeft een gewapende overval plaatsgevonden op een kledingzaak aan Hageland. Toen het personeel de winkel opende, drongen twee mannen de zaak binnen. Zij bedreigden het personeel met een vuurwapen en sloten hen op. Met het buitgemaakte geld verdwenen ze lopend over de Laan van Vlaanderen in de richting van Badhoevedorp. Na enige tijd wist het personeel zich te bevrijden en alarm te slaan. Een zoekactie door de politie in de omgeving bleef zonder resultaat. Uit een buurtonderzoek bleek dat de twee overvallers zich voor de overval een tijdje in de omgeving hadden opgehouden. De technische recherche heeft een sporenonderzoek gedaan. Videotheken overvallen
3-6-2003. Zaterdagavond heeft een gewapende overval plaatsgevonden op een videotheek aan de Burgemeester Rendorpstraat en het Osdorpplein. Burgemeester Rendorpstraat
De eerste overval was op een videotheek aan de Burgemeester Rendorpstraat in Slotermeer. Rond halftwaalf kwam een man de zaak binnen. Hij bedreigde het personeel met een vuurwapen en wist een een onbekend geldbedrag buit te maken. De dader ging er lopend vandoor.

Osdorpplein
Een half uur later werd een videotheek aan het Osdorpplein overvallen. Ook hier werd personeel bedreigd met een vuurwapen. Eén medewerker werd door de dader geslagen en raakte gewond. Het lijkt in beide gevallen om dezelfde dader te gaan. De dader is nog voortvluchtig. De recherche heeft de zaak in onderzoek.
Slaapkamer uitgebrand
3-6-2003. Vrijdagmiddag rukten brandweer en politie uit naar een brand in een woning aan de Anatole Francesingel. De bewoners waren niet thuis toen er brand ontstond in een slaapkamer. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de kamer volledig uitbrandde. Er vielen geen gewonden. Kortsluiting was mogelijk de oorzaak.