Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

extra aandacht voor gevaarlijke stoffen over spoor

De Inspectie Verkeer en Waterstaat voert de komende maanden extra controles uit op ketelwagens waarmee gevaarlijke stoffen over het spoor worden vervoerd. Gemiddeld eens in de drie dagen wordt melding gemaakt van lekkages die tijdens het transport optreden en worden ontdekt bij oponthoud of rangeren op een spooremplacement. Vaak zijn die lekkages het gevolg van slechte afsluiters.

Deze zogenaamde druppellekkages vormen een risico voor mens en milieu en kunnen de voorbode zijn van omvangrijke gevaren. De Inspectie controleert op de laad- en losplaatsen en tijdens het vervoer om te beoordelen of er op de juiste wijze wordt gehandeld, het materiaal deugdelijk en veilig is en het betrokken personeel is toegerust op haar taken.

Lekkage van gevaarlijke stoffen kan bijvoorbeeld ontstaan door ondeugdelijke afsluiters, maar ook kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen doordat laad- en losleidingen niet helemaal leeg gemaakt zijn.

De IVW maakt de resultaten van deze controleactie in het najaar bekend.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat wil met deze actie het veiligheidsniveau bij het vervoer van gevaarlijke stoffen verhogen.

/////////////////////////einde persbericht//////////////////////////

Informatie over dit bericht:
Inspectie Verkeer en waterstaat
Persvoorlichter: John Kusters: 070 305 27 02 mobiel 29 18

03 jun 03 12:32