Ingezonden persbericht


Persbericht

5e Grand Concours Laurent-Perrier 2003 - Evenwicht siert Nederlandse topgastronomie

Maar liefst 61 inzendingen waren er dit jaar voor het Grand Concours Laurent-Perrier, de ultieme wijn-spijscompetitie voor chefs en sommeliers. Grote winnaars waren ex aequo de restaurants Vossius in Amsterdam en De Zwethheul in Delft.

Na een - vooral door de warmte - zware finalesessie op 2 juni jl. in de hotelschool van het ROC Amsterdam, togen finalisten en juryleden naar Nieuw-Vennep, waar bij Laurent-Perrier importeur J.J.C. Kwast Wijnkopers de prijswinnaars bekendgemaakt werden. De huldiging had een extra feestelijk tintje. Niet alleen beleefde het Concours zijn eerste lustrum, Kwast Wijnkopers vierde tegelijkertijd zijn 25-jarig bestaan.

Het Grand Concours Laurent-Perrier heeft de afgelopen vijf jaar telkens een goede afspiegeling gegeven van wat de Nederlandse gastronomie te bieden heeft aan kwaliteit en originaliteit. Veel kandidaten maakten er in het eerste jaar iets spectaculairs van: veel kostbare ingrediënten, dure wijnen, een explosie aan fantasie en creativiteit.

Tegenwoordig staat harmonie voorop, meer seizoensgerichte gerechten, gekenmerkt door een betere dosering van ingrediënten, op elkaar afgestemde smaken en verteerbaarheid. Wat betreft de wijnkeuze is de voorkeur duidelijk verlegd van louter prestigieuze wijnen naar pure, karaktervolle wijnen met een zekere spanning. Het voornaamste verschil is misschien wel dat de wijn-spijscombinaties van het Grand Concours tegenwoordig eerder gast- dan jurygericht zijn.

De winnaars

Hoofdprijs: de beste wijn-spijscombinatie

Ex aequo:
Restaurant De Zwethheul, Delft
Chef: dhr W.P van Dreumel / Gastheer: dhr A. Sieburgh Gerecht: Double d'Homard en gelée des légumes de printemps et feuilles de filo des croquantes Wijn: Wit - 2000 Soave Classico Superiore "La Rocca Pieropan", Italië

Restaurant Vossius, Amsterdam
Chef: dhr Ch. Naylor / Gastheer: dhr X. Giessen
Gerecht: Sint Jakobsmosselen met aardappel en chorizo, uienjus met peterselie en Sherryazijn Wijn: Rosé - 2001 Bandol, Domaine Tempier, Frankrijk

Beide gerechten vormen het summum qua wijn-spijs: subtiel, evenwichtig en verteerbaar.

Extra prijs: beste combinatie met Champagne Laurent-Perrier Deze prijs is speciaal ingesteld met het oog op het 25-jarig jubileum van J.J.C. Kwast Wijnkopers, de importeur van Champagne Laurent-Perrier.

Restaurant Engelbertha Hoeve, Leiden
Chef: dhr E. Hoogenboom & V. Wijnmalen / Gastheer: dhr J. van Aarle Gerecht: Kwartelborstje met ei en ganzenlever op gebakken Shii-take met in een tempura gebakken kwartelpootje op wakame kelp met een truffeldressing Wijn: S.A. Laurent-Perrier, Demi-Sec Champagne, Tours-sur-Marne, Frankrijk

Extra prijs: persprijs
Geselecteerd door de Nederlandse persjury als lekkerste wijn-spijscombinatie.

Restaurant De Smederij, Enkhuizen
Chef: dhr S. Gronheid / Gastvrouw: mw. M. Gronheid Gerecht: Parfait van tropisch fruit
Wijn: Dessert/ zoet - 2000 Noble Late Harvest, Stellenbosch, Zuid-Afrika

Extra prijs: meest spannende combinatie

Restaurant Yeung's Garden / De Proeftuin, Enkhuizen Chef: dhr Yong Chang / Gastheer: dhr Arman Chang
Gerecht: Kipfilet met zwarte bonensaus
Wijn: Rosé - 2002 Syrah Rosé, Vin de Pays d'Oc, Domaine La Baume, Frankrijk

Fraai voorbeeld hoe een gerecht samengesteld uit eenvoudige ingrediënten en een eenvoudige, eerlijke wijn samen een verrassend goede combinatie kunnen opleveren.

Extra prijs: beste gastheerschap
Het gastheerschap heeft inmiddels een belangrijke rol gekregen binnen de Nederlandse gastronomie, vandaar dat hieraan een prijs verbonden is.

Jean-Luc Etienne, namens

Restaurant-Hotel Savelberg 'Vreugd & Rust', Voorburg Chef: dhr R. van Dieten/ Gastheren: de heren J.L.J. Etienne & M. L'abee Gerecht: Pigeon de Bresse façon Laurent-Perrier
Wijn: Rood - 1998 Saumur-Champigny, 'Les Poyeux', Clos Rougard, 'Les Poyeux', Frankrijk

Etienne is stijlvol gekleed en geeft door een professionele uitleg een toegevoegde waarde aan het geserveerde. Overigens zonder belerend over te komen: hij combineert zijn kennis met een grote dosis gastvrijheid.

Professionele jury: Thérèse Boer - Restaurant De Librije, Zwolle - Gerrit Greveling - Restaurant Chalet Royal, 's-Hertogenbosch - Stephan v/d Ven - Stan Huygens Journaal, De Telegraaf - Peter Klosse - Academie voor Gastronomie (voorzitter) - Jan van Lissum - The Wine & Food Association (voorzitter)

Persjury: Arend Jans - Hotelschool, ROC Amsterdam (voorzitter) - Karin Kuijpers - Algemeen Dagblad - Janna Rijpma - Spits
- Bram Hahn - Horeca Journal - Johan Veenstra - Wijnplein
Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie en/ of vragen kunt u contact opnemen met:

Secretariaat 5e Grand Concours Laurent-Perrier
p/a The Wine & Food Association
Contactpersoon Carsten Klint
Oude Schans 11
1011 KR AMSTERDAM
T:+31 (0)20 - 625.12.98
G:+31(0)6 - 52.42.1130
E: info@proefschrift.nl
F:+31 (0)20 - 624.50.28