Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 juni 2003, no. 98

Evaluatie Ongeoorloofd Schoolverzuim

Aanpak Schoolverzuim succesvol

Sinds september 2001 geldt een nieuwe aanpak van ongeoorloofd schoolverzuim in de regio Brabant-Zuidoost. De nieuwe aanpak heeft inmiddels geleid tot een toename met 268% van het aantal verzuimmeldingen. Uit evaluatie blijkt dat ongeoorloofd schoolverzuim is zichtbaar geworden door de aanpak.

Resultaat
In de periode september 2001 tot december 2002 zijn 197 leerplichtzaken gemeld. Daarvan zijn er 138 afgehandeld door het Schoolverzuimteam en 59 door Bureau HALT. Uit de evaluatie blijkt verder dat:

* met de HALT-afdoening Spijbelen en het hulp- en strafaanbod van het Schoolverzuimteam inderdaad een snelle en consequente aanpak van schoolverzuim mogelijk geworden is;

* scholen ongeoorloofd verzuim eerder moeten melden en de meldingsnorm strikt moeten hanteren om ook de doelstelling 'vroegtijdig' te kunnen realiseren;

* het aantal HALT-afdoeningen in verband met spijbelen nog achterblijft bij de verwachting.

De aanpak
De nieuwe aanpak is gericht op het voorkomen van voortijdig schoolverlaten door het vroegtijdig, snel en consequent aanpakken van ongeoorloofd schoolverzuim. De betrokken partners leerplichtconsulenten van de diverse gemeenten, de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, het Openbaar Ministerie en de HALT-bureaus van Eindhoven, Helmond en Geldrop hebben gezamenlijk een ketenaanpak ontwikkeld en vastgesteld. Nieuw in de keten zijn het Schoolverzuimteam en de HALTafdoening Spijbelen.

De Aanpak Ongeoorloofd Schoolverzuim onderscheidt drie typen schoolverzuim:

* Licht verzuim: Verzuim onder de meldingsnorm: meer dan 3 dagen of
1/8 deel van de les- of praktijktijd over 4 weken gemeten.
* Matig verzuim: Maximaal 5 dagen in 4 weken.
* Hardnekkig verzuim: Verzuim van meer dan 5 dagen in 4 weken.
Licht verzuim wordt door betreffende school zelf afgehandeld. Verzuim boven de meldingsnorm wordt door de school aan de leerplichtconsulent gemeld. Deze heeft vervolgens drie mogelijkheden: zelf afhandelen, verwijzing naar Bureau HALT of melding aan het Schoolverzuimteam.

Matig verzuimers komen voor de HALT-afdoening Spijbelen in aanmerking. Voor hardnekkig verzuimers zoekt het Schoolverzuimteam bestaande uit leerplichtconsulenten, het Openbaar Ministerie, Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming, een passende maatregel. Mocht dat niet afdoende werken dan wordt de zaak aan de kantonrechter voorgelegd.

Toekomst
Om vroegtijdig te kunnen reageren op ongeoorloofd schoolverzuim zullen scholen de meldingsnorm strikt moeten gaan hanteren. Dit vereist een adequaat registratiesysteem; iets waar nog niet alle scholen over beschikken. De komende tijd zal aandacht besteed worden aan het informeren van scholen over de Aanpak Ongeoorloofd Schoolverzuim en de mogelijkheden op het vlak van verzuimregistratie.

Daarnaast dient aandacht uit te gaan naar de eigen organisatie van de partners in de aanpak. De toename van 268% van het aantal meldingen heeft geleid tot een taakverzwaring bij betrokkenen. Een snelle lik-op-stuk reactie maakt de relatie tussen overtreding en straf herkenbaar en de kans op een gedragsverandering bij de jongere het grootst. Ontstaan van wachttijden moet dus voorkomen worden.

© 2003 Gemeente Eindhoven