Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 3-06-2003
Persberichten district Sittard (HP 13.30 uur) Dinsdag 3 juni 2003

Born/Geleen, hennepkwekerijen ontmanteld.

Maandagavond 2 juni 2003 heeft de politie in een woning te Born een hennepkwekerij aangetroffen. Na overleg met de Officier van Justitie werd de gehele kwekerij ontmanteld.
Politie en brandweer werden omstreeks 19.00 uur naar de Bandstraat te Born ontboden omdat daar mogelijk een waterlek zou zijn. Via een openstaand raam op de eerste etage kon de brandweer het pand betreden en werd binnen meteen een hennepgeur geroken. Overal was het nat. Op zolder werd een overlopend watervat, onderdeel van een hennepkwekerij, aangetroffen de oorzaak van de wateroverlast. De hennepkwekerij bestond uit 432 hennepplanten die door 26 groeilampen beschenen werden. Verder trof de politie onder andere twee koolstoffilters aan, twee afzuiginstallaties, vier ventilatoren, dompelpompen thermometers, elektriciteitsinstallaties en transformatoren.
Medewerkers van Essent hebben een onderzoek ingesteld naar de stroomafname ten behoeve van de kwekerij. Vastgesteld werd dat de elektriciteitsmeter gemanipuleerd was. De elektriciteit werd daarop geheel afgesloten. Pas na betaling van 1000 euro zal de elektriciteit opnieuw aangesloten worden.
Na monsterneming van de hennepplanten en na overleg met de officier van Justitie werd de gehele kwekerij ontmanteld. De bewoner die tijdens de ontmanteling van de hennepkwekerij kwam kijken werd door de politie aangehouden. Aan het politiebureau werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

In een woning aan de Seipgensstraat te Geleen werd maandagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen. Het onderzoek in deze woning werd ingesteld in aanwezigheid van de bewoner. Bij het betreden van de woning werd meteen een sterke hennepgeur geroken en werden zowel op een van de slaapkamers als op zolder een hennepkwekerij aangetroffen. In het totaal betrof het 342 hennepplanten die beschenen werden door 16 groeilampen. Verder trof de politie de gebruikelijke spullen benodigd voor de hennepkweek aan. Transformatoren, koolstoffilters, ventilatoren, tijdschakelaars, waterpomp en hygrometers. Na overleg met de officier van justitie en na monsterneming van de henneplanten werd de gehele kwekerij ontmanteld. Tegen de bewoner werd proces-verbaal in het kader van snelrecht opgemaakt.

Spaubeek, verkeerscontrole.

Op maandag 2 juni 2003 heeft de politie in Spaubeek en Genhout een verkeerscontrole gehouden speciaal gericht op brom- en snorfietsen. Tussen 07.00 en 09.00 uur werd op de Zandstraat en tussen 12.00 en 13.00 uur werd op de Soppestraat te Spaubeek gecontroleerd. Op de Schimmertseweg te Genhout werd tussen 10.00 en 11.30 uur gecontroleerd.
Negen bestuurders van brom- en snorfietsen werden bekeurd omdat zij het bromfietscertificaat niet in hun bezit hadden. Eveneens 9 bestuurders van brom- en snorfietsen werden bekeurd omdat bij meting bleek dat hun voertuigen een hogere constructiesnelheid hadden dan wettelijk is toegestaan. De bromfietsen kunnen daardoor (aanmerkelijk) harder rijden. Twee bromfietsers werden bekeurd omdat zij de wettelijk verplichte helm niet droegen. Een bestuurder van een bromfiets reed op zijn voertuig zonder dat deze voorzien was van en gele plaat. Een bromfiets werd in beslaggenomen omdat deze niet verzekerd bleek te zijn en de bestuurder geen bromfietscertificaat had. Drie automobilisten werden bekeurd omdat zij de autogordel niet droegen.