Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

03-06-2003
Aanvragen koninklijke onderscheidingen 2004

Kent u iemand die bijvoorbeeld veel vrijwilligerswerk doet en hiervoor eens in het zonnetje gezet moet worden? Vraag dan voor hem of haar een lintje aan. De aanvraagprocedure voor koninklijke onderscheidingen duurt ongeveer een half jaar. Als u iemand wilt voordragen voor een koninklijke onderscheiding voor het jaar 2004, dan moet dit verzoek voor 1 augustus 2003 bij de gemeente binnen zijn. Van verzoeken die na deze datum worden ingediend kan niet worden gegarandeerd dat de onderscheiding ook in 2004 bij de algemene gelegenheid - rond Koninginnedag - kan worden uitgereikt.

Van aanvraag naar onderscheiding
Degene die de aanvraag indient schetst een zo volledig mogelijk beeld van de persoon voor wie de onderscheiding wordt aangevraagd met zowel huidige als voormalige functies en activiteiten. De aanvraag wordt naar de burgemeester gestuurd die een advies bij het verzoek formuleert. Het verzoek met dit advies wordt doorgestuurd naar het Kabinet van de commissaris van de Koningin, die ook een advies over het verzoek schrijft. Daarna wordt het verzoek doorgezonden naar het Kapittel der Civiele Orden in Den Haag. Hier worden alle verzoeken beoordeeld en getoetst aan de criteria die hiervoor gelden. Aansluitend wordt het stuk doorgezonden naar het betreffende ministerie waarna het wordt ondertekend door de Koningin. Dit hele proces duurt ongeveer een half jaar.

Meer informatie
Klik voor meer informatie en een formulier op aanvragen van een koninklijke onderscheiding. Voor overige informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Dolfing, telefoonnummer (071) 332 72 13 of via het algemene e-mailadres van de gemeente. Folders over het aanvragen van koninklijke onderscheidingen staan in de folderrekken bij de receptie van het gemeentehuis.