Gemeente Hoogeveen

4 juni 2003

* Raadscommissie praat over uitgangspunten voor modellen structuurvisie *

* Commissie Samenleving *

* Commissie Omgeving *

* Commissie Bestuur *

* Milieustraat vrijdag later open *

* Oud papier *

* Collecten *

* Langparkeren op Beukemaplein en Markt goedkoper *
* Bedrijfsdeuren op 1 november open *

* Nu ook 15 kilometer voor individuele wandelaar Avondvierdaagse in Hoogeveen en omgeving *

* Militaire oefening *

+ Mededelingen *

+ Invoering 30 km/uur in Oranjebuurt *
+ Inspraak aanvraag vrijstelling artikel 19, lid 1 WRO t.b.v. Glasexpertisecentrum *

+ Ontwerp-bestemmingsplan 'De Santbrincke' *
+ Voorontwerp bestemmingsplan 'Krakeel, deelplan Meteorenlaan'
---

+ Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan * Gemeente streeft naar beheerste groei en verhoging woon- en leefkwaliteit

Raadscommissie praat over uitgangspunten voor modellen structuurvisie

Onlangs heeft de raadscommissie Omgeving de uitgangspunten voor de Structuurvisie 2015-2030 goedgekeurd. De structuurvisie moet een beeld schetsen van de toekomstige ontwikkeling van Hoogeveen, met name op ruimtelijk gebied: waar gaan we wonen, werken en recreëren?

Rode draad

Rode draad door deze uitgangspunten zijn het streven naar een beheerste groei van de gemeente en een verdere verbetering van de woon- en leefkwaliteit. De keuzemodellen zullen elk een richting aangeven hoe de gemeente zich op de lange termijn zou kunnen ontwikkelen. Hoeveel woningbouw, hoeveel bedrijventerreinen, recreatieruimte en voorzieningen? En vooral: waar?

Uitgangspunten

Wat wil Hoogeveen zijn in 2015-2030? Samengevat is het uitgangspunt: een goede woongemeente voor de mensen die hier werken en een goede centrumgemeente voor de inwoners van de regio. Daarnaast wil Hoogeveen een gemeente zijn die dynamiek haalt uit bedrijvigheid en bereikbaarheid.

Centrumgemeente

Een goede centrumgemeente wil zeggen dat de gemeente voorzieningen wil hebben die voor de regio belangrijk zijn. Op economisch gebied kun je dan denken aan zaken als voldoende werkgelegenheid en een kwalitatief en kwantitatief goed kernwinkelapparaat.

Op het gebied van zorg kun je denken aan een sterke tweedelijns infrastructuur voor de zorg. Het gaat natuurlijk ook om goede voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur en toerisme.

Bereikbaarheid en verkeer

Hoogeveen wil de goede ligging op het knooppunt van A28 en A37 nog meer gebruiken dan tot nu toe. Dat is één van de uitgangspunten in het kader van een goede bereikbaarheid. Ook zal er in het kader van bedrijvigheid steeds voldoende kantoor- en bedrijventerrein voorhanden moeten zijn.

Belangrijk is het zoeken van oplossingen voor het dichtslibben van wegen en de toenemende onveiligheid op de buitenring. Dat geldt ook voor de problemen op de A 28 tussen Meppel en Zwolle. Ook de matige wegverbinding met Twente is een aandachtspunt.

Beheerste groei

Het college kiest ook als uitgangpunt: beheerste groei. Dat betekent een toename van het aantal inwoners van 53 duizend nu naar 57 duizend in 2015. Het college realiseert zich dat dit een ambitieuze doelstelling is, die alleen waargemaakt kan worden als er voldoende woningen en voorzieningen zijn. Dit houdt in dat er tot 2015 2.050 woningen in de kern Hoogeveen bij moeten komen en in de dorpen 500 woningen voor de eigen inwoners en 640 woningen voor nieuwkomers.

Tot 2015 is naast de nog bestaande ruimte op bedrijventerreinen 12 hectare extra nodig en 14 hectare voor de combinatie wonen/werken. Verder hebben we 23 duizend vierkante meter kantoorruimte nodig. Voor een deel zijn hier al locaties voor aangewezen.

Leefbaarheid in de dorpen

Wat het platteland betreft is één van de uitgangspunten het inspelen op vrijkomende landbouwgrond en het oplossingen zoeken voor de beheersproblematiek in het buitengebied.

In het kader van het onderzoek wonen is er gekeken naar de leefbaarheid van de dorpen. Een uitgangspunt in dat kader is dat de gemeente woonmogelijkheden wil creëren voor jongeren. Gebleken is dat de leefbaarheid in een dorp sterk samenhangt met de aanwezigheid van het dorpshuis en een school. Als die er zijn, is de leefbaarheid goed. Dat betekent wel dat er steeds weer nieuwe aanmeldingen voor die scholen moeten komen, vandaar de zorg voor goede huisvesting voor de jonge gezinnen.

Beslisdocument

Het complete overzicht van de uitgangspunten die voortkomen uit de onderzoeken en de discussie daarover, is terug te vinden in het Beslisdocument. Het document staat ook op de gemeentelijke website onder www.hoogeveen.nl/structuurvisie.

Hoe nu verder

* juni '03 bureaukeuze voor ontwerpen keuzemodellen
* febr.'04 besluit B en W over keuzemodellen
* maart '04 presentatie en debat met publiek door commissie Omgeving over keuzemodellen, daarna uitwerken keuzemodel tot structuurvisie
* juni '04 inspraak over ontwerp-structuurvisie
* sept.'04 besluitvorming over structuurvisie
Commissie Samenleving

De commissie Samenleving vergadert dinsdag 10 juni in de raadszaal van het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:

* Werkelijke uitgaven en inkomsten openbaar basisonderwijs 1998 - 2000

* Overschrijdingspercentage openbaar basisonderwijs 1996 - 2000
* Gewijzigde verordening leerlingenvervoer
* Verzekering schoolgebouwen

* Brief bewoners Oranjebuurt

* Beleidsverslag 2002 Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid
* Voorjaarsnota

Commissie Omgeving

De commissie Omgeving vergadert woensdag 11 juni in de raadszaal van het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:

* Overzicht van de in 2002 aanbestede weg-, waterbouwkundige en groenvoorzieningen

* Afwijking van het door de raad vastgestelde aanbestedingsbeleid m.b.t. de realisatie van weg-, waterbouwkundige en groenvoorzieningen

* Herziening van de regels voor de loting van vrije bouwkavels in het buitengebied

* Vaststelling bestemmingsplan Erflanden, herziening 2002
* Vaststelling bestemmingsplan begraafplaats Fluitenberg
* Onteigening ten behoeve van bestemmingsplan begraafplaats Fluitenberg

* Onteigening ten behoeve van Buitenvaart II
* Het advies van de bezwaarschriftencommissie ten aanzien van afhandeling van een bezwaarschrift om medewerking bij de bouw van een burgerwoning aan het Alteveer.

* Voortgangsrapportage glasexpertisecentrum Nederland en Voorbereidingsbesluit bestemmingsplan glasexpertisecentrum.
* Perspectiefnota grondexploitatie 2003

* Voorjaarsnota. Betreft behandeling van de functies 210 t/m 341, 550 t/m 560b, 721 t/m 830

Commissie Bestuur

De commissie Bestuur vergadert donderdag 12 juni in de raadszaal van het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:

* Besluitenlijst van het presidium d.d. 19 mei 2003
* Stand van zaken organisatieontwikkeling
* Jaarverslag Bureau Toezicht

* Voorjaarsnota

Spreekrecht

Voor het begin van de raadscommissievergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken over de genoemde agendapunten. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit voor het begin van de vergadering meedelen aan de voorzitter. Nadat de commissie één keer over het agendapunt heeft gesproken, kunt u nog een korte nadere informatieve toelichting geven.

Inzage in stukken

De stukken voor deze vergadering liggen gedurende twee werkdagen, voorafgaande aan de vergadering, ter inzage in het voorlichtingscentrum
Milieustraat vrijdag later open
De Milieustraat op de gemeentewerf aan de Vos van Steenwijklaan is vrijdag 6 juni om 10.00 uur open.
Van 6 tot en met 9 juni houdt het Interkerkelijk Pinksterfeest Drenthe zijn jaarlijkse Pinksterfeest op recreatieterrein Schoonhoven bij de visvijver.

Oud papier

Donderdag 5 juni

Basisschool Apollo in Krakeel. Het papier wordt vanaf 18.30 uur opgehaald. Graag gebundeld of in stevige dozen. Plastic zakken worden niet meegenomen.

Basisschool Het Palet. De containers staan op de parkeerplaats aan de Kemperstraat (voormalige Herman Bavinckschool) en op de parkeerplaats achter de Praxis aan de Griendtsveenweg.

Van 18.00 tot 19.30 uur is er iemand bij de container om te helpen.

Zaterdag 7 juni

Basisschool De Regenboog in Noordscheschut. Het papier wordt opgehaald tussen 9.00 en 12.00 uur.

Comité Ouderen Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Er staan twee containers bij de Euromaster aan de Griendtsveenweg 2. Het oud papier kan gebracht worden tussen 9.30 uur en 12.00 uur (er is hulp aanwezig).

Dinsdag 10 juni

Basisschool 't Spectrum. Het papier wordt vanaf 18.30 uur opgehaald.

Woensdag 11 juni

Basisscholen 't Kofschip en De Schuthoek. Vanaf 18.00 uur komen de afhalers bij u langs in Schutlanden en Erflanden. Het papier gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten (niet in vuilnis- of andere plastic zakken)

Collecten

Deze week wordt er gecollecteerd voor de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO).

Langparkeren op Beukemaplein en Markt goedkoper

Het langparkeren op het Beukemaplein en de Markt in Hoogeveen wordt goedkoper. Het tarief gaat van 0,90 naar 0,60 uur. Voor een dagkaart betaalt u voortaan 2,00. Een parkeervergunning voor deze pleinen kost 120,00 per jaar. In de loop van deze week worden de parkeerautomaten aangepast aan de nieuwe tarieven.

Reden voor het verlagen van de tarieven is de huidige bezetting op het Beukemaplein en de Markt. Deze pleinen staan vaak grotendeels leeg, terwijl de pleinen direct achter de Hoofdstraat altijd vol staan. Met het aantrekken van langparkeerders op het Beukemaplein en de Markt komt er meer ruimte voor kortparkeren op de andere pleinen.

Surfen

Deze tariefwijziging heeft gevolgen voor het 'surfen', het parkeren op verschillende pleinen met één kaartje. Nu kunt u met een gekocht parkeerkaartje voor een plein met langparkeren terecht op alle pleinen met langparkeren. Een parkeerkaartje op de Markt of het Beukemaplein is voortaan niet meer geldig op de andere pleinen. Met dit kaartje kunt u alleen nog op de Markt en het Beukemaplein staan. Vergunning

Ook introduceert de gemeente Hoogeveen een nieuwe parkeervergunning voor langparkeren. Iedereen die in de gemeente Hoogeveen woont of werkt kan voor 120 een parkeervergunning voor Markt en Beukemaplein (langparkeren) aanvragen. Daarnaast kunnen houders van een parkeervergunning voor alle pleinen deze omruilen voor de goedkopere vergunning.

Voor meer informatie over de tariefswijzigingen en de parkeervergunningen kunt u terecht bij de afdeling Verkeer, telefoonnummer (0528)- 291648

Hoogeveen in de spotlights

Bedrijfsdeuren op 1 november open

Ontdek bedrijvig Hoogeveen. Met die inzet organiseren de ondernemersorganisaties CBH en CHO en de gemeente dit najaar een open bedrijvendag. Op 18 juni is de startbijeenkomst voor de betrokken bedrijven in De Tamboer.

Onze gemeente telt veel interessante bedrijven, maar die zijn niet altijd even zichtbaar voor het publiek. Zeker dertig bedrijven hebben nu besloten om daar voor tenminste een dag verandering in te brengen. Op zaterdag 1 november geven zij een open doekje voor het Hoogeveense publiek.

Brainstormbijeenkomst

De invulling van de open bedrijvendag ligt nog niet vast. Er zijn genoeg plannen, maar bij de deelnemende bedrijven leven vast nog meer ideeën. Daarom organiseert de voorbereidingsgroep op 18 juni vanaf 16.00 uur een brainstormbijeenkomst met de bedrijven in het theatercafé van De Tamboer. De bedrijven die zich al hebben opgegeven ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Ook bedrijven die de knoop over deelname nog niet hebben doorgehakt zijn op 18 juni welkom. Wilt u namens uw bedrijf meepraten over de open bedrijvendag, meldt u dan vooraf even aan bij de afdeling Economische Zaken van de gemeente. Nathalie Fischer, telefoon 291768, is de contactpersoon.

Nu ook 15 kilometer voor individuele wandelaar Avondvierdaagse in Hoogeveen en omgeving

De Stichting Sportstimulering Hoogeveen houdt dit jaar voor de negende keer de Avondvierdaagse. Van 10 tot en met 13 juni kunnen wandelaars hun hart ophalen. Net als voorgaande jaren zijn de afstanden vijf en tien kilometer. Dit jaar zijn er speciaal voor de individuele wandelaar 15-kilometerroutes uitgezet. Een goede voorbereiding op bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen. Deze routes zijn alleen voor individuele wandelaars. De scholen en grotere gezelschappen kunnen zich inschrijven voor de 5 en 10 kilometer.

Start

De start van de Avondvierdaagse is op dinsdag en woensdag vanaf voetbalvereniging De Weide. Donderdag en vrijdag is de start bij voetbalvereniging Hoogeveen.

De kosten voor deelname bedragen:

* leden wandelbond en groepen groter dan 10 deelnemers 2,50
* niet-leden wandelbond 2,75

Deelname voor 1 avond

* leden wandelbond en groepen groter dan 10 deelnemers 2,00
* niet-leden wandelbond 2,50

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Sportstimulering Hoogeveen. De stichting is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur. Telefoon (0528)- 291463.
Milieustraat
telefoon 291653

Militaire oefening

De eenheid OCT Man Cavalerie school houdt een oefening van dinsdag 10 juni 11.00 uur tot en met vrijdag 13 juni 15.00 uur. De eenheid gebruikt voor deze oefening rupsvoertuigen en wielvoertuigen. Zij stellen zich op langs wegen die ook gewoon toegankelijk zijn voor het openbaar verkeer. De eenheid probeert het burgerverkeer zo min mogelijk te hinderen. Ze maken geen gebruik van oefenmunitie en/of andere vuurvoorstellingsmiddelen.

Als er schade ontstaat door de oefening dan kunt onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens, zoals eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats etc dit melden aan:

Ministerie van Defensie, afdeling claims
Schadecommissaris Krijgsmacht
Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon 070- 3186985

Heeft u klachten over de oefening dan kunt u contact opnemen met Beheerder Schiet- en Oefenterrein Havelte/Witten. Telefoonnummer: 0521-348175/0592-358325 of 06-52571331/06-52571333 Invoering 30 km/uur in Oranjebuurt
Als gevolg van het landelijk beleid inzake Duurzaam Veilig Verkeer heeft de gemeente Hoogeveen besloten om in alle woongebieden binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren.Na overleg met Buurtbeheer en een vertegenwoordiging van de Oranjebuurt is het volgende plan tot stand gekomen:

30 km/uur

Het plan omvat de volgende onderdelen:

* Het gedeelte van de Oranjebuurt wat woonerf is, blijft die functie behouden. De overige straten en straatgedeelten krijgen een maximumsnelheid van 30 km/uur;

* De Oranjestraat wordt in zijn geheel woonerf;
* Er worden drie drempels bijgemaakt, in de Wilhelminastraat ter hoogte van huisnummer 19, in de Nassaustraat oostelijk van het kruispunt met de Emmastraat, in de Oranjestraat westelijk van de Emmastraat;

* De ingang van het woonerf en de drempel in de Emmastraat op de hoek met de Oranjestraat komen te vervallen, evenals de drempel in de Oranjestraat ter hoogte van huisnummer 24;

Herstraten Oranjestraat

De Oranjestraat wordt herstraat en de parkeervakken worden anders ingedeeld. Er worden 11 parkeerplaatsen bijgemaakt.

De plannen kunt u vanaf vandaag gedurende vier weken, van 4 juni t/m 1 juli 2003, inzien in wijkbeheerpost de Pompe en in het Voorlichtingscentrum van de gemeente.

Inspraak aanvraag vrijstelling artikel 19, lid 1 WRO t.b.v. Glasexpertisecentrum

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen maken bekend dat op grond van de inspraakverordening inspraak wordt verleend over de aanvraag om vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het perceel:

Hoogeveen

* Brinkstraat 5, terrein Glasmuseum

De gevraagde vrijstelling beoogt de realisatie van een Glasexpertisecentrum mogelijk te maken, waarbij naast de huidige museale activiteiten eveneens ruimte ontstaat voor ambachtelijke bedrijvigheid. Hiertoe zal de bebouwingsgrens van het geldende bestemmingsplan met 5 meter naar het zuiden worden verschoven. Tevens wordt vrijstelling verleend van het bebouwingspercentage.

De aanvraag kunt u vanaf donderdag 5 juni 2003 gedurende 4 weken inzien bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Op 16 juni a.s. om 19.30 uur wordt in het Glasmuseum aan de Brinkstraat een informatie- en inspraakbijeenkomst gehouden.

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen schriftelijk zijn zienswijze over de aanvraag aan Burgemeester en Wethouders kenbaar maken. Het adres is Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen.

Ontwerp-bestemmingsplan 'De Santbrincke'

Burgemeester & Wethouders maken bekend dat voor het gebied 'De Santbrincke' een bestemmingsplan is voorbereid. Het plan beoogt het bestaande woongebied van een passende planologische basis te voorzien en de bewoners duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot uitbreidingsmogelijkheden, het oprichten van aan- en bijgebouwen en het plaatsen van erf- en terreinafscheidingen. Het plangebied betreft het woongebied De Santbrincke, bestaande uit 45 bungalows en gelegen ten noorden van de kern Hoogeveen aan de weg naar Pesse.

Het ontwerp-bestemmingsplan, dat een eerder ontwerp vervangt, kunt u vanaf 5 juni 2003 gedurende 4 weken inzien bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Op verzoek kan het ontwerp-bestemmingsplan tijdens deze termijn ook op dinsdagen buiten de reguliere openingstijden worden ingezien. De stukken worden dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage gelegd in het Raadhuis (bodekamer) aan het Raadhuisplein. Degene die hiervan gebruik wenst te maken kan zich wenden tot de heer Kuipers van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (tel. 0528-291715). Gedurende de termijn van inzage kan iedereen een zienswijze omtrent dit ontwerp-bestemmingsplan schriftelijk bij de gemeenteraad indienen. Het adres is Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen.

Voorontwerp bestemmingsplan 'Krakeel, deelplan Meteorenlaan'

Burgemeester & Wethouders hebben in het gebied Krakeel een bestemmingsplan voorbereid om de bouw van 48 grondgebonden woningen en 32 appartementen mogelijk te maken. Het plangebied is gelegen aan de Meteorenlaan. Over het voorontwerpplan wordt gelegenheid tot inspraak gegeven. Het voorontwerp-bestemmingsplan kunt u vanaf 5 juni 2003 gedurende 4 weken inzien bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen, én in het WOP-informatiecentrum aan de Grote Beer 1 te Hoogeveen.

Gedurende de inzagetermijn kan iedereen zijn/haar inspraakreactie over het voorontwerp voor het bestemmingsplan schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen. Tevens bestaat de mogelijkheid om gedurende de hiervoor genoemde termijn mondeling een reactie op het plan te geven. Degene die hiervan gebruik wenst te maken kan zich wenden tot dhr. E. Kuipers van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (tel. 0528-291715). Van hetgeen mondeling naar voren is gebracht wordt een verslag gemaakt.
* Hoogdalem van N.A., plaatsen van een container/schuilstal, Carstenswijk / Rauweveldweg, Elim

* Woldman D.J., plaatsen van een dakkapel op de woning, Weigeliastraat 4

* Beheermaatschappij Ter Steege B.V., uitbreiden van een timmerfabriek, Europaweg 10

* Bouwfonds Woningbouw B.V., bouwen van 18 woningen, Erflanden (cluster 6)

* Federatie Christelijk Samenwerkingsverband, uitbreiden van onderwijsgebouw "De Carrousel", De Wielewaal 1

Sloopaanvraag

* Benjamins en Derks Autohandel, slopen van een woning, Noord 179
Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan Noord B vrijstelling te verlenen aan:
* Rijksgebouwendienst Directie Noord, voor het gedeeltelijk veranderen van hekwerken op terreingrens en wijzigen gebruik, op het perceel Smirnoffstraat 7 te Hoogeveen.

Het bouwplan ligt met ingang van 5 juni 2003 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan iedereen, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.
Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Pesse ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* H.J. van Dijk, voor het vervangen van de garage bij de woning Dorpsstraat 27 te Pesse.

De bouwaanvraag ligt met ingang van 5 juni 2003 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan iedereen schriftelijk zijn inspraakreactie omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.