Gemeente Breda

Persberichten

03-06-2003

Gemeente Breda groeit in voorbeeldfunctie

Vandaag brengt VROM directeur-generaal Wonen, mevrouw A. Bertram in gezelschap van VWS directeur-generaal Maatschappelijke Zorg, de heer M. van Gastel, een bezoek aan Breda. Op het programma staan rondleidingen door de wijken Heuvel en Noord-Oost. Aanleiding voor het bezoek is de aanwijzing van de wijk Heuvel als één van de zes Nederlandse voorbeeldwijken in het kader van de sociale wijkaanpak.

Samen met gegevens uit wijken in Maastricht, Groningen, Dordrecht, Rotterdam-Hoogvliet en Alkmaar zullen de ervaringen die Breda opdoet met de wijkaanpak in Heuvel als voorbeeld dienen voor 50 andere door VROM aangewezen prioriteitswijken. Breda gaf het herstructureringsprogramma in Heuvel de titel Kwaliteit maken wij samen mee en streeft verbetering van de woon-, werk- en leefomstandigheden in de wijk na in nauwe samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties, bewonersgroepen, woningcorporaties en ambtelijke instellingen. Hoewel de laatste een vanzelfsprekende taak in dit geheel hebben, is de rol van de overheid in dit bijzondere project niet dominant. De wijze van samenwerken, soms onorthodox genoemd, trok een week geleden ook de aandacht van Haagse topambtenaren, onder wie mevrouw I. Bakker, directeur-generaal Ruimte.

Andere best practices
Binnen de groep van de 20 grootste Nederlandse steden levert Breda vaker zogenaamde best practices aan. Zo werd de Economische Barometer, een samenwerkingsproject van de Hogeschool Brabant, Rabobank Breda en de gemeente meerdere malen opgenomen in de topdrie van het kenniscentrum grote stedenbeleid. Ook de Lokale Duurzaamheidsspiegel, een milieuprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een gemeente die op milieugebied door goede samenwerking met lokale organisaties opvallende milieuresultaten weet te boeken, werd tot nu toe driemaal aan Breda toegekend. De bijzondere beheersconstructie op het Chassé Park werd eerder in een studie van VROM tot de best practices gerekend. Op dit voormalige kazerneterrein in de binnenstad van Breda komen de functies wonen, werken en recreëren samen binnen een door architect Rem Koolhaas ontworpen campusmodel.

Nieuw sleutelproject
Op 20 mei diende Breda bij de ministeries VROM en Verkeer & Waterstaat het Masterplan Centraal Breda in, het integrale plan voor de transformatie van het bestaande stationsgebied in een nieuwe stadswijk, waarin naast een nieuwe openbaar vervoerterminal ook kantoren, woningen, winkels en voorzieningen gerealiseerd worden. Breda kreeg eerder de status van Nieuw Sleutelproject en hoort daarmee in het rijtje van Nederlandse steden die, direct of indirect, aansluiting hebben op het Europese netwerk van hoge snelheidstreinen. Met de gepresenteerde sluitende businesscase gooit Breda ook in dit gezelschap hoge ogen.

Historische waterloop
Ook in het rijtje Nederlandse en Europese steden dat vergevorderde plannen heeft om een historische waterloop terug te brengen in het stadscentrum, heeft Breda zich een positie verworven. Dit voorjaar stemde de gemeenteraad in met voorstellen van het college om de rivier De Mark opnieuw tot in het stadscentrum te laten stromen. Samen met s Hertogenbosch, Gent en Mechelen (België), Chester (Verenigd Koninkrijk) en het Ierse Limerick vroeg Breda voor de realisering van het plan een Europese subsidie aan.

Karakter
De achtste stad van het land promoot haar kwaliteiten onder het motto stad met karakter. Veel energie steken in verbeteringen van het stedelijke woon- en leefmilieu, impulsen geven aan de lokale en regionale economie en innovatieve samenwerkingsvormen exploreren zijn belangrijke argumenten om dat karakter te onderbouwen.

Ambitie
De ambitie van de stad om op allerlei aspecten kwaliteit te tonen houdt niet op bij de hiervoor genoemd projecten of bij de ideeën van bestuurders en ambtenaren. Bewoners en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven zijn betrokken bij hun stad en tonen dat in gezamenlijke projecten, waaronder die in de wijken Heuvel en Noord-oost.

Breda, 3 juni 2003