Gemeente Utrecht

Fort hersteld, bouw woningen en bedrijven

Water terug rond wachthuis fort Blauwkapel

Wethouder Verhulst heeft vandaag het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden waarbij een deel van de gracht rondom fort Blauwkapel wordt hersteld.

Hij deed dit door met een graafmachine de eerste hoeveelheid grond weg te halen rond het wachthuis aan de zuidzijde van het fort. Uiteindelijk komt het zogenaamde reduit (binnenfort) hierdoor weer op het oorspronkelijke eiland te liggen, los van de rest van het fort. De werkzaamheden maken onderdeel uit van een complete renovatie en herinrichting van fort Blauwkapel waarbij ook woningen en bedrijfsruimten worden gebouwd. Daarnaast worden binnen het fort aparte recreatie- en natuurgebieden gerealiseerd. Het totale project dat eind 2005 wordt afgerond vergt een investering van rond EUR 4.000.000. De gemeente Utrecht heeft ongeveer EUR 1,4 miljoen rijkssubsidie ontvangen voor het project.

Reduit
Fort Blauwkapel kreeg begin 19e eeuw zijn vorm rondom het al bestaande dorpje met dezelfde naam. Het fort vormde een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die het westen van ons land moest beschermen tegen aanvallen uit het oosten. Binnen de omwalling van het fort werden bomvrije kazernes (bestand tegen geschut uit die tijd), kruitkamers en een wachthuis op een "reduit " aangelegd. Dit binnenfort (op een eiland) vormde de laatste plek waar de verdedigers zich konden terugtrekken als de rest van het fort al gevallen was. Later is een deel van de gracht rondom het reduit gedempt. Het herstel van deze fortgracht vormt één van de meest in het oog lopende onderdelen van het renovatie- en herinrichtingsplan voor fort Blauwkapel.

Vrije kavels
In aanvulling op het huidige dorpje Blauwkapel worden 16 woningen gebouwd. In de directe omgeving van het kerkje krijgen 11 woningen hun plaats. Aan de overzijde van de Kapelweg, waar tot voor kort de voetbalvelden lagen, worden vijf vrije kavels uitgegeven waar particulieren hun eigen huis kunnen laten bouwen. Alle woningen worden in traditionele stijl ontworpen die past bij de sfeer van de Kapelweg en het pleintje bij de kapel. Nadere informatie over de woningen is verkrijgbaar bij het Wooninformatiecentrum Woningnet Utrecht (telefoon: 0900-202 30 72). Voor de vrije kavels kan men zich wenden tot het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Utrecht (telefoon 030- 286 36 94).Ten zuiden van de kapel krijgen een historische militaire loods en een nieuw gebouw een bestemming als bedrijfs-verzamelgebouw. Aan de westzijde van het fort (langs de fortgracht aan de zijde van Overvecht) wordt een recreatieterrein aangelegd met onder meer een steiger en picknickplek. De oostzijde (langs de spoorlijn naar Hilversum) blijft een besloten natuurgebied dat in de toekomst alleen onder leiding van een gids te bezoeken is.

Noot voor de media
Nadere informatie is verkrijgbaar bij Anton van Emst, Dienst Stadsbeheer, Bureau Bijzonder Beheer, telefoon (030) 286 48 22.

Utrecht, 3 juni 2003