Provincie Zuid-Holland

Persbericht

03-06-2003
Start inspraak deelstroom-gebiedsvisies Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft het ontwerp van de deelstroomgebiedsvisies van de werkgebieden Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland voor commentaar verzonden aan betrokken overheden en organisaties. In de deelstroomgebiedsvisies staat hoe het Rijk, gemeenten, waterschappen, en provincies de waterproblematiek gezamenlijk aanpakken.
Tot 1 augustus kan er op de ontwerpen schriftelijk gereageerd worden.

DDe Rijn, de Maas, de Schelde en de Eems vormen de 4 stroomgebieden van Nederland. De stroomgebieden zijn door rijk, provincies, gemeenten en waterschappen in de Startovereenkomst Waterbeleid 21e eeuw (WB21) opgedeeld in 17 deelstroomgebieden. Het ontwerp van de twee deelstroomgebiedsvisies; Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid is gereed. Dit zijn gezamenlijke visies van de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland,
de waterschappen, de Vereniging van Noord-Hollandse gemeenten, de Vereniging van Zuid-Hollandse gemeenten en het Rijk. De wateropgave wordt door deze partijen samen aangepakt. In de deelstroomgebiedsvisies staat hoe er moet worden omgegaan met wateroverlast, watertekort, het verbeteren en handhaven van de waterkwaliteit. Ook staat er in welke maatregelen er moeten worden genomen om met de gevolgen van het veranderende klimaat en de bodemdaling om te gaan. "Water moet medesturend worden in de ruimtelijke ordening.
Alleen dan kunnen we de gevolgen van klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling in de toekomst het hoofd bieden," aldus Lenie Dwarshuis-van de Beek. Zij is sinds 25 april 2003 gedeputeerde voor water bij de provincie Zuid-Holland. Ook is ze de nieuwe voorzitter van de Stuurgroep deelstroomgebiedsvisies.

Inspraak
Tot 1 augustus 2003 kan schriftelijk op de deelstroomgebiedsvisies Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid gereageerd worden. De deelstroomgebiedsvisies zijn te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland www.zuid-holland.nl/water Schriftelijke reacties kunnen geadresseerd worden aan: Stuurgroep Deelstroomgebiedsvisies, Projectsecretariaat WB21, kamer D2.27, Postbus 90602, 2509 LP in Den Haag.
De deelstroomgebiedsvisies worden na een schriftelijke adviesronde, door de stuurgroepen vastgesteld waarna eind 2003 door Provinciale Staten finale besluitvorming kan plaatsvinden.