Gemeente Ede

Fiananciële bijdrage in 2004 EUR 13,88 per inwoner Ede draagt bij aan Hulpverlening Gelderland Midden

De gemeente draagt in 2004 financieel bij aan de organisatie van de hulpverlening in de regio Gelderland Midden. Het gaat daarbij om de regionale brandweer en volksgezondheid. Ede betaalt volgend jaar per inwoner EUR 4,76 voor de regionale brandweerzorg en EUR 9,12 voor de zorg voor de volksgezondheid.

De hulpverlening Gelderland Midden levert een basispakket aan de gemeenten. De kosten daarvan zijn opgenomen in de begroting 2004. Daarnaast worden met de gemeenten contracten gesloten voor aanvullende dienstverlening, de zogenaamde pluspakketten, die apart betaald worden.
Het gemeentebestuur van Ede stemt in met de begroting 2004. Omdat er nog onvoldoende inzicht is in de financiële gevolgen van de pluspakketten zal nader met HGM worden overlegd. Met de jaarrekening 2002 is eveneens ingestemd.

De hulpverlening Gelderland Midden is in januari 2002 van start gegaan. Tot 1 januari 2002 omvatte dit gebied de brandweerregios West-Veluwe/Vallei en Arnhem en omstreken. De 18 deelnemende gemeenten aan Gelderland zijn Ede, Wageninen, Barneveld, Scherpenzeel, Nijkerk, Arnhem, Renkum, Rozendaal, Rheden, Angerlo, Doesburg, Westervoort, Duiven, Didam, Zevenaar, Rijnwaarden, Lingewaard en Overbetuwe. In de hulpverleningsregio bundelen zij hun krachten op het gebied van brandveiligheid, rampenbestrijding en openbare gezondheidszorg.

De organisatie is in Arnhem gevestigd en verzorgt in ieder geval de wettelijke regionale taken op het gebied van de brandweer (alarmering, onderlinge bijstand en de leiding bij grootschalig optreden). De GGD-taken zijn taken op basis van de Wet collectieve preventieve gezondheidszorg, Wet Ambulancevervoer en Wet Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Ook de brandweer-alarmcentrale en de Centrale Post Ambulancevervoer zijn gevestigd in Arnhem.

Overigens blijven de gemeentelijke brandweerkorpsen onverkort bestaan naast de regionale hulpverleningsdienst. Alleen de gemeenten Arnhem en Westervoort hebben de uitvoering van al hun gemeentelijke brandweertaken opgedragen aan Gelderland Midden.