Gemeente Ede

Van Lagenfonds gestart met betalingen voor lagere inkomens

De commissie Van Lagenfonds is vanaf november 2002 begonnen met de behandeling van de binnengekomen aanvragen. Inmiddels zijn de eerste bedragen toegekend. Over het afgelopen jaar werd in totaal EUR 2.681,- uitbetaald. Aangezien het fonds jaarlijks ongeveer EUR 19.000 uit kan keren, hoopt de commissie in de toekomst meer aanvragen te kunnen honoreren.

Het Van Lagenfonds is vorig jaar opgericht met geld uit de erfenis van een overleden inwoonster uit Wekerom. Haar wens was dat het geld zou worden gebruikt voor de armoedebestrijding. De gemeente Ede heeft daarom de renteopbrengst uit de erfenis bestemd voor inwoners van Ede die een inkomen hebben dat minder bedraagt dan 125 % van het minimum inkomen.

Toekenningen
In het afgelopen jaar zijn er 14 aanvragen ingediend. De commissie kende in 6 gevallen financiële bijdragen toe voor onder meer opleiding, bijzondere reiskosten, korte vakanties en de aanschaf van een computer voor studiedoeleinden. Inmiddels zijn ook de eerste aanvragen van 2003 behandeld.
Aanvragen werden afgewezen wanneer bleek dat er een beroep mogelijk was op een andere wettelijke regeling of wanneer een aanvrager in een eerder stadium (ernstige) bijstandsfraude had gepleegd.

Doelgroep
De doelgroep heeft beperkte bestedingsmogelijkheden, waardoor vakanties, opleidingen en familiebezoek in het buitenland soms niet mogelijk zijn. Vooral (éénouder)gezinnen met kinderen tot 17 jaar hebben vaak te weinig geld om met vakantie te gaan. In uitzonderlijke gevallen kan ook een vergoeding worden verstrekt voor kosten op het gebied van studie en opleiding. Het komt ook nog steeds voor dat ouders, ondanks de mogelijkheden die een studiebeurs biedt, belemmeringen ondervinden als hun kind verder wil studeren. Er kan dan een (start) bijdrage worden verleend in de kosten van bijvoorbeeld kamerhuur en collegegeld.
Ook wordt er gedacht aan tegemoetkomingen voor de aanschaf van een computer voor gezinnen met schoolgaande kinderen.

Nieuwe aanvragen
De commissie gaat soepel met de toekenning van het geld om. De commissie bestaat uit wethouder R. Kremers, twee raadsleden en het hoofd van de afdeling Inkomen en Zorg. Deze commissie hanteert als belangrijkste criteria dat er geen andere wettelijke regelingen zijn waarop een beroep kan worden gedaan en dat het geld wordt besteed overeenkomstig de intentie van de erflaatster. De commissie besluit geheel zelfstandig over de aanvragen. Tegen een afwijzing kan geen bezwaar worden gemaakt. Het gaat hier namelijk niet om een besluit namens de gemeente.

Inwoners van Ede die in aanmerking denken te komen kunnen een aanvraag indienen. Ook consulenten van de gemeente of familie en bekenden kunnen mensen voordragen voor een bijdrage uit het fonds. Daarvoor kan een briefje worden gestuurd naar het hoofd van de afdeling Inkomen en Zorg van de gemeente Ede, Postbus 9023, 6710 HL Ede.