Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-140

Den Haag, 03 juni 2003

Zalm vindt aanbeveling aan Frankrijk niet ver genoeg gaan

Minister Zalm vindt dat de eerder gemaakte afspraken over het tekort in Frankrijk gerespecteerd moeten worden. De aanbeveling van de Europese Commissie aan Frankrijk om het tekort terug te dringen gaat dan ook niet ver genoeg. Minister Zalm heeft daarom samen met Denemarken tegen deze aanbeveling gestemd tijdens de Ecofin Raad in Luxemburg. Tegen Frankrijk loopt momenteel een excessief-tekortprocedure. In het kader van het Stabiliteits- en Groeipact wordt deze procedure gestart tegen landen die een begrotingstekort boven de 3% hebben.

In oktober 2002 is de Eurogroep overeengekomen dat alle landen die zich niet dichtbij een evenwicht- of overschotsituatie bevinden, hun structurele tekort vanaf 2003 met minimaal 0,5% per jaar moeten terugbrengen. Ook kwam de Eurogroep overeen dat landen met een buitensporig tekort een grotere inspanning zouden moeten leveren dan 0,5% schuldreductie. Deze afspraak is in maart 2003 door de Europese Raad bekrachtigd.

In januari 2003 heeft de Ecofin Raad Frankrijk vroegtijdig gewaarschuwd om het structurele tekort met minstens 0,5% in 2003 terug te brengen. Na de inspanningen van bijvoorbeeld Portugal en Duitsland om hun tekort terug te brengen vindt minister Zalm een verschillende behandeling in het geval van Frankrijk onaanvaardbaar. Binnen de Ecofin Raad bleek onvoldoende steun te bestaan voor het standpunt van Nederland en Denemarken.