Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Schultz van Haegen: NS-top moet lonen matigen

Staatssecretaris Schultz van Haegen zal vanmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering van de Nederlandse Spoorwegen (NS) aandringen op een gematigde loonontwikkeling voor de NS-top. Zij schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Schultz van Haegen wil dat variabele beloningen voortaan worden gekoppeld aan objectief vast te stellen prestaties van het spoorbedrijf. De staatssecretaris, die sinds vorige week de Nederlandse Spoorwegen in haar pakket heeft, zal de Raad van Commissarissen van de NS vragen op grond waarvan die extra beloning destijds tot stand is gekomen. In de tweede plaats zal ik erop aandringen dat dergelijke variabele beloningen in de toekomst worden gekoppeld aan concrete prestaties, zoals kwaliteitsverbetering bij NS Reizigers,
productiviteitsverbetering en vermindering van het ziekteverzuim. Tot slot zal de staatssecretaris vanmiddag aandringen op een gematigde loonontwikkeling in het algemeen gezien de publieke voorziening die de NS uitvoert.
De Tweede Kamer stelde in maart vragen over de bonussen die de NS-directie vorig jaar bovenop het vaste salaris kreeg. In haar brief aan de Tweede Kamer benadrukt Schultz dat zij als aandeelhouder wel op loonmatiging kan aandringen, maar dat de beloning van de directie een verantwoordelijkheid is van de Raad van Commissarissen. Voor meer informatie lees de kamerbrief.