Ingezonden persbericht


Nederlandse Première van POEM in het kader van Poetry International

Een visuele ontdekkingsreis langs de magie van gedichten

In het kader van Poetry International presenteert het Goethe-Institut Rotterdam de nieuwe film "Poem - Ich setzte den Fuß in die Luft und sie trug" van de Duitse regisseur Ralf Schmerberg op woensdag 18 juni 2003 om 20 uur in Theater Lantaren/Venster. In magische beelden verfilmde Ralf Schmerberg 19 gedichten van Duitstalige lyrische dichters zoals J.W. von Goethe, Paul Celan, Ingeborg Bachmann, Ernst Jandl en Kurt Tucholsky - om er maar enkele te noemen. Bekende acteurs zoals b.v. Klaus Maria Brandauer, Meret Becker, Hannelore Elsner, Jürgen Vogel e.v.a. werken als acteur of spreker mee aan dit filmisch - literair gebeuren. Ralf Schmerberg zal zelf aanwezig zijn om zijn film aan het Rotterdammer publiek voor te stellen.

Gedichten hebben het vermogen aan te sporen, bezitten de magie van enthousiasme en de kracht van de waarheid. POEM is een film die deze kracht oppakt en voelbaar maakt. POEM is een emotionele reis door de belangrijkste fases van het menselijke bestaan: liefde en vriendschap, de pijn van verandering, de angst voor het noodlot en de vreugde aan het leven.

De Duitse pers over de zojuist gestarte film: De bekende filmcriticus Fritz Göttler b.v. beschrijft:" ...het gaat om meer in deze film, om de complexe relaties tussen woorden een beelden, tussen klanken en objecten, tussen taal en visie. Het gaat erom wat cinema betekent, tussen evidentie en reflectie". Het tijdschrift film-dienst spreekt over "opmerkelijke filmgedichten..., waar... bijna alle conventionele middelen van de filmtaal een rol spelen, of in zwart - wit of meer documentarisch, of in kleur met origineel geluid of zwijgend met recitaties in voice over." Epd Film oordeelt:"Luises Rainers recitatie van Goethes Gesang der Geister über den Wassern" is adembenemend ...Hier smelten daadwerkelijk geleefd leven en een ontroerende stem door middel van lyriek samen tot een geheel, dat de" kracht van de waarheid" in zich draagt”.

POEM - Ich setzte den Fuß in die Luft und sie trug

Regisseur: Ralf Schmerberg

Draaiboek: Antonia Kainz

Acteurs: Klaus Maria Brandauer, Meret Becker, Jürgen Vogel, Luise Rainer e.v.a.

Sprekers: Hannelore Elsner, Anna Thalbach, Paul Celan, Richy Müller e.v.a.

Locatie: Theater Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam

Tijd: woensdag, 18 juni, 20 uur

Meer informatie (incl. beeldmateriaal) op www.ottfilm.de of www.poem-derfilm.de