Gemeente Utrecht

VOORBEREIDING BEHOUD BOMEN LUCASBOLWERK VAN START

Een goede voorbereiding van het verplanten van elf bomen op het Lucasbolwerk vergroot de kans op een succesvolle verplaatsing. Dat blijkt uit het onderzoek dat een onafhankelijk adviesbureau in de afgelopen weken heeft uitgevoerd. De bomen zullen worden verplant in verband met het herstel van de oorspronkelijke parkstructuur op het Lucasbolwerk en de komst van de ondergrondse parkeergarage.

Het bureau dat het onderzoek uitvoerde, adviseert gemeente Utrecht op korte termijn al te beginnen met de voorbereidingswerkzaamheden. In navolging daarvan starten in de komende weken de werkzaamheden die bestaan uit het rondgraven van de bomen, het verwijderen van eventueel nabij gelegen verhardingen, het inpakken van de kluiten met anti-wortelfolie en het aanleggen van een grondwal rond de kluiten voor het geven van water. Verder worden de bomen beperkt gesnoeid en wordt de kluit geïnjecteerd met wortelgroei stimulerende meststoffen.

In totaal worden voor het herstel van de oorspronkelijke parkstructuur op het Lucasbolwerk tien niet-monumentale bomen weggehaald. Daarvan worden er vijf verplant en vijf gekapt. Voor de bouw van de parkeergarage worden elf bomen weggehaald. Daarbij gaat het om vier monumentale bomen die niet verplantbaar zijn en zeven niet-monumentale bomen waarvan er zes worden verplant en een gekapt. De monumentale Plataan op de hoek van het Lucasbolwerk zal blijven staan. Tijdens de bouw van de parkeergarage worden maatregelen getroffen om deze boom te beschermen. De start van de bouw van de parkeergarage Lucasbolwerk staat gepland voor medio 2005.

Noot voor de media;
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 48.

Utrecht, 3 juni 2003