Ministerie van Justitie

Toename gedetineerden en geweldsincidenten in inrichtingen 3 juni 2003

Nederland heeft in vergelijking met een aantal grote Europese landen de sterkste groei doorgemaakt van het aantal gedetineerden afgezet tegen 100.000 inwoners. Ook het aantal geweldsincidenten in inrichtingen is flink toegenomen. Dit staat in het jaarverslag 2002 Terugblik en Toekomst van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer.

In 1987 stond Nederland nog onderaan de lijst met 33 gedetineerden op 100.000 inwoners. In 2001 is dat aantal al gegroeid tot 93 per 100.000, hetgeen neerkomt op een groei van 182% in ongeveer 15 jaar. De culturele diversiteit van de gedetineerden is toegenomen en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) krijgt steeds vaker te maken met gedetineerden met complexe stoornissen en verslavingen. Het percentage personen dat vastzit vanwege een overtreding van de Opiumwet is gestegen van 19% in 2000 tot 27% in 2002. In 2000 was het percentage gedetineerden in voorlopige hechtenis of veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege een geweldsdelict nog 34%, in 2002 is dat percentage al gestegen tot 42%.

Het percentage personen dat na een jaar opnieuw wordt ingesloten schommelt rond de 20% en is licht toegenomen. De toename moet vooral worden toegeschreven aan de verbeterde efficiëntie van de strafrechtketen, kortere wachttijden en snellere uitvoering.

Toename geweldplegingen

Om beter inzicht te krijgen in het veiligheidsgevoel binnen de inrichtingen is bijgehouden hoe vaak spraken was van geweld. Het aantal geregistreerde incidenten is in de gevangenissen in 2002 verder gestegen en was hoger dan verwacht, zowel tegen personeel en tussen gedetineerden onderling. De toename zou deels verklaard kunnen worden door het hogere aantal gedetineerden dat vanwege een geweldsdelict in een inrichting verblijft. Ook in de justitiële jeugdinrichtingen is het aantal geweldplegingen naar verhouding gestegen. Deze toename kan voor de helft verklaard worden door de hogere aantallen ingesloten jeugdigen. Bij de tbs is het aantal geweldplegingen ook hoger dan verwacht.

Het afgelopen jaar heeft de uitvoering van de Wet strafrechtelijke opvang verslaafden (SOV) verder gestalte gekregen. Het gaat om drugsgebruikers die regelmatig worden veroordeeld en bij wie interventies tot nu toe niet het gewenste effect hebben gehad. Deze groep is van eind december 2002 tot mei 2003 teogenomen van 149 tot 168. De verslaafden zijn verplicht een tweejarig programma te doorlopen dat hen in staat stelt af te kicken.

De grootste bijdrage aan de groei van plaatsen in de justitiële Jeugdinrichtingen werd geleverd door de nieuwbouw in Den Helder met 136 plaatsen. Daarnaast werden bij Glen Mills 63 plaatsen extra ingekocht. De gemiddelde bezettingsgraad van de inrichtingen blijft achter bij de doelstelling van 95%. Dit komt vooral doordat er in 2002 in de inrichtingen sprake was van een personeelstekort. Het aantal ontvluchtingen uit gesloten inrichtingen bedroeg vorig jaar 17. De long stay-capaciteit voor tbs-gestelden die vanwege recedivegevaar niet in de samenleving kunnen terugkeren, is in 2002 uitgebreid met 40 plaatsen in de Pompestichting.